Pediatrik

Skärmtid oroar småbarnsföräldrar – vad är lagom?

Ny teknik kartlägger varför skärmtid för småbarn är skadligt
-
ADHD hos barn och ungdomar
ADHD har en prevalens på 2-5 procent. Genetiska faktorer har i de flesta fall avgörande betydelse för uppkomsten av ADHD. Idag anser man att ett flertal gener är inblandade i ett komplext mönster.
-
Impetigo (svinkoppor)
En bakteriell hudinfektionen som yttrar sig som vätskefyllda blåsor, vanligtvis lokaliserade i ansiktet men även på händer, handleder och bål. Svinkoppor drabbar omkring tre procent av alla barn någon gång.
-
Skolios
-
Gastroesofageal reflux hos barn
Under det första levnadsåret är kräkningar mycket vanligt. Enstaka gånger kan det dock handla om gastroesofagal refluxsjukdom.
-
Höftledsdysplasi/höftinstabilitet hos nyfödda
Ett sjukdomsspektrum som innefattar medfödd luxation och instabilitet av höftleden men även senare anatomisk omognad av höftleden med dålig täckning av höftkulan via ett acetabulum som är grunt och lutar för brant.
Nyheter inom pediatrik
-
Adhd vanligare – men inte symtomen
Allt fler barn diagnostiseras och behandlas för adhd. Men de symtom som ligger till grund för en diagnos har alltså inte blivit vanligare bland unga.
-
Övervikt och fetma ökar bland svenska barn
Idag lever hälften av alla vuxna i Sverige med övervikt eller fetma, vilket är dubbelt så många som för 40 år sedan. Nu syns en liknande ökning bland skolbarn. Det visar ny kunskap som Folkhälsomyndigheten uppmärksammar idag på Världsfetmadagen.
-
Svenska barn rör sig minst i Norden
Åtta av tio barn i Sverige får för lite motion visar en ny rapport från WHO. Det innebär att närmare 85 procent inte når organisationens rekommendationer.– Det är bekymmersamt, säger docent Örjan Ekblom på Gymnastik- och idrottshögskolan till TT.
-
Mer läkemedel hämtas ut till barn efter gratisreform
Fler barn har under de senaste åren fått tillgång till sin ordinerade medicin. Detta efter att läkemedel till barn blev gratis 2016. En framgångsrik reform, konstaterar Socialstyrelsen i en utvärdering, rapporter Dagens Medicin.
-
Så bemöter du kunskapsmotstånd om vaccin
I takt med att fler vaccin gör entré i vården växter oron hos allmänheten, i synnerlighet bland föräldrar som ska ta beslut om att vaccinera sina barn. Hur bemöter du som läkare denna typ av kunskapsmotstånd? Den frågan lockade över 200 läkare, sjuksköterskor och andra berörda till årets Vaccindag.
-
Återkommande smärta av icke organisk orsak hos barn och ungdom
Smärta en gång i månaden eller oftare under minst tre månader där ingen organisk orsak påvisats. Man räknar med att 50–75 procent av befolkningen under sin barndom lider av återkommande smärta under någon period.
-
Kongressrapport från AACAP
Farmakologisk behandling vid olika barnpsykiatriska typtillstånd, som ADHD, depression, tvång, ångest, etc togs bland annat upp under kongressen.
-
ADHD behandlas i större utsträckning idag
Vi ställer några frågor till vår expert Martin Jägervall, överläkare vid barn- och ungdomskliniken, Centrallasarettet i Växjö.
-
Scharlakansfeber
Scharlakansfeber är en följd av en streptkockinfektion och drabbar främst barn. Sjukdomen smittar lätt och sker framför allt genom droppsmitta men även genom direktkontakt.
-
Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), barn
Försenad eller långvarig reaktion på en påfrestande händelse eller livssituation av mycket hotande eller katastrofal art.
-
Vattkoppor, varicella
Primär infektion med varicella zoster-virus, VZV, humant herpesvirus 3. De flesta barn får vattkoppor och sjukdomen förekommer i hela världen.