Hematologi

ASH 2022: Höjdpunkter kring lymfoida maligniteter
Fem viktiga rapporter vars resultat påverkar nuvarande klinisk handläggning. Det ligger i fokus i kongressrapporten från Hans Hagberg, docent och överläkare vid onkologikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

EHA 2022: Bispecifika antikroppar för B-cellslymfom – ett hot mot CAR-T
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
aTTP – sällsynt blodsjukdom som kräver akut vård
aTTP (förvärvad trombotisk trombocytopen purpura) är en sällsynt och akut sjukdom där snabb diagnos och behandling kan vara avgörande. Lär dig känna igen symtomen och hur du ska agera vid aTTP.
-
Rapport från ASH med fokus på leukemi – 3 forskningsnyheter
Vid årets stora hematologimöte, ASH 2022, presenterades ny data från flera omfattande forskningsstudier kopplat till leukemi. Här ges en kortare översikt kring resultaten från tre av de viktiga rapporterna som diskuterades.
-
Renal anemi
-
Hemokromatos
Medicinska nyheter inom hematologi
-
Så ska patientens cancer omvandlas till vaccin
Det handlar om patienter med avancerad cancer som med hjälp av en speciell typ av immunterapi får kroppens eget immunförsvar att bekämpa sjukdomen.
-
Bättre överlevnad bland myelompatienter
Patienter med myelom lever allt längre och längre. För äldre myelompatienter har treårsöverlevnaden ökat med 15 procent på bara några år, enligt nya siffror från myelomregistret som Dagens Medicin tagit del av.
-
Blodbrist under tidig graviditet kopplas till intellektuell funktionsnedsättning
Koppling mellan blodbrist tidigt i graviditeten och ökad risk för autism, AHDH och intellektuell funktionsnedsättning hos barnet har nu hittats, enligt en ny svensk studie. Blodbrist mot slutet av graviditeten visar dock inte på samma samband.
-
Solskyddsmedel kan gå ut i blodet
Kemiska ämnen som ingår i vanliga solskyddsprodukter hittades i en amerikansk studie i alldeles för höga nivåer i deltagarnas blod. Fynden är överraskande enligt överläkaren Olle Larkö som Dagens Medicin pratat med.
-
Ja till ännu en CAR-T behandling mot sällsynt cancer
Nu får ytterligare en CAR-T-terapi klartecken för behandling av multipelt myelom hos vuxna.
-
NetdoktorPro rapporterar från ASH
Här samlar vi kongressrapporter och intervjuer med experter som som deltar under den årliga hematologi-kongressen ASH.
-
Kongressrapport från ASH - hematologinyheter du inte får missa
Färska resultat från studier kring lymfoproliferativa sjukdomar, klonal hematopoes och patofysiologi, akut myeloisk leukemi och allogen stamcellstransplantation. Dessa sammanfattar professor Gunnar Juliusson i sin kongressrapport från ASH 2021 här.
-
En dynamisk period inom vården av AML-patienter
På kort tid har det skett stora framsteg inom både diagnostik- och terapisidan för akut myeloisk leukemi (AML). Om det berättar Gunnar Juliusson, professor och överläkare vid Hematologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus, i en intervju.
-
ASCO 2021: Fem snabba med myelomspecialisten Hareth Nahi
Här berättar Hareth Nahi, specialist i hematologi, om de största nyheterna, men även vad han tyckte om kongressen och vad han saknade.
-
Hodgkins lymfom
Hodgkins lymfom är en malign sjukdom med lymforetikulär proliferation som kan uppträda lokaliserad eller spridd. Eftersom många får Hodgkins lymfom som unga och överlevnaden är god är prevalensen hög.
-
Von Willebrands sjukdom
-
Myelofibros
Man skiljer mellan primär och sekundä myelofibros. Den primära varianten är en egen entitet i förhållande till annan myeloproliferativ sjukdom, medan sekundär typ innebär benmärgsfibros till följd av en annan sjukdom.