Obesitas

Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi

Bättre uppföljning efter fetmakirurgi
-
Läkare: Tidig fetmaoperation ger bäst effekt på typ 2-diabetes
I fjol presenterades för första gången evidensbaserade guidelines där kirurgi rekommenderas som en naturlig del i behandlingen av typ 2-diabetes.
-
Behovet av fetmakirurgi underskattas
Nära 300 läkare har hittills genomfört NetdoktorPro:s läkarutbildning om fetmakirurgi och överläkaren Magnus Sundbom kommenterar läkarsvaren.
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Jakten på en jämlik diabetesvård
Det handlar om att bemöta alla patienter, oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och geografisk hemhörighet, lika. Trots att diabetes är vår tids största folksjukdom kännetecknas svensk diabetesvård av ojämlikhet.
-
"Det finns patienter som tar snabblån för att de inte längre orkar vänta på remiss"
Trots att var femte svensk lider av obesitas saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket gör att vården av dessa patienter skiljer sig åt i landet. ”Fetma är en sjukdom som kräver behandling på samma sätt som andra kroniska sjukdomar”, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare på Riksförbundet HOBS.
Medicinska nyheter inom obesitas
-
Pandemin en extra utmaning för personer med fetma
Fetma är en av de stora riskfaktorerna för att bli svårt sjuk vid smitta av covid-19. Att gå ner i vikt ger stora hälsovinster men kan vara extra utmanande just nu.
-
Övervikt och fetma ökar bland svenska barn
Idag lever hälften av alla vuxna i Sverige med övervikt eller fetma, vilket är dubbelt så många som för 40 år sedan. Nu syns en liknande ökning bland skolbarn. Det visar ny kunskap som Folkhälsomyndigheten uppmärksammar idag på Världsfetmadagen.
-
Fetmaoperation minskar inte psykisk ohälsa
Unga som kraftigt går ner i vikt efter en gastric bypass-operation blir inte bättre från psykisk ohälsa på sikt. Detta enligt ny forskning.
-
Viktig mekanism bakom mättnadskänsla upptäckt
En hittills okänd mekanism som styr vår mättnadskänsla kan nu ha hittats. Upptäckten som är gjord av forskare vid Göteborgs Universitet ger nu hopp om framtida läkemedel mot fetma och diabetes.
-
Ögondiabetes stort inom diabetesforskningen
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association).
-
Överviktskirurgi
Andelen individer med övervikt ökar stadigt och WHO har beräknat att fler dör av överviktsrelaterade sjukdomar än malnutrition i världen.
-
Nyttan med kirurgi vid typ 2-diabetes
Hallå där, Magnus Sundbom, professor och överläkare med verksamhetsområde kirurgi, som också är på plats under Almedalsveckan.
-
Komplikationer i fokus inom obesitaskirurgin
Metabola dilemman och hudöverskott är några av de komplikationer som kan uppstå efter överviktskirurgi - något som belystes under Kirurgveckan 2016. På plats var överläkaren Anna Elmered
-
”Öka andelen män som bedöms för fetmaoperation”
Åtta av tio som opereras är kvinnor. Detta trots att fetma och övervikt är lika vanligt hos båda könen.