Obesitas

Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi

Bättre uppföljning efter fetmakirurgi
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad säger du till henne?
-
Lovande resultat för behandling mot fetma
Behandling med diabetesläkemedlet tirzepatid har visat sig leda till en både betydande och ihållande viktminskning bland vuxna med fetma. Det visar en ny stor studie.
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.
Medicinska nyheter inom obesitas
-
Pandemin en extra utmaning för personer med fetma
Fetma är en av de stora riskfaktorerna för att bli svårt sjuk vid smitta av covid-19. Att gå ner i vikt ger stora hälsovinster men kan vara extra utmanande just nu.
-
Övervikt och fetma ökar bland svenska barn
Idag lever hälften av alla vuxna i Sverige med övervikt eller fetma, vilket är dubbelt så många som för 40 år sedan. Nu syns en liknande ökning bland skolbarn. Det visar ny kunskap som Folkhälsomyndigheten uppmärksammar idag på Världsfetmadagen.
-
Fetmaoperation minskar inte psykisk ohälsa
Unga som kraftigt går ner i vikt efter en gastric bypass-operation blir inte bättre från psykisk ohälsa på sikt. Detta enligt ny forskning.
-
Viktig mekanism bakom mättnadskänsla upptäckt
En hittills okänd mekanism som styr vår mättnadskänsla kan nu ha hittats. Upptäckten som är gjord av forskare vid Göteborgs Universitet ger nu hopp om framtida läkemedel mot fetma och diabetes.
-
Testa personer med högrisk för diabetes
Primärvården tar emot de största antalet diabetespatienter och det handlar om att urskilja dem.
-
Nytt om kirurgi mot typ 2-diabete
ESO-kongressen 2016: Överläkaren Per Videhult besökte tidigare i somras en av de största kongresserna i Europa, där läkare och forskare samlas för att diskuterar den senaste forskningen kring fetma och fetmakirurgi. I centrum i år stod de nya guidelines som rekommenderar att kirurgi övervägs redan vid BMI 30 om blodsockerkontrollen är dålig.
-
Att kvalitetssäkra framtidens vård
Vårdpersonal stöter dagligen på problem på sin arbetsplats som påverkar både arbetsmiljön och patientsäkerheten. Vi i "Arbetsgruppen för vårdreform" menar att den bristande kommunikationen mellan de anställda och beslutsfattarna måste åtgärdas.
-
"Det finns patienter som tar snabblån för att de inte längre orkar vänta på remiss"
Trots att var femte svensk lider av obesitas saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket gör att vården av dessa patienter skiljer sig åt i landet. ”Fetma är en sjukdom som kräver behandling på samma sätt som andra kroniska sjukdomar”, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare på Riksförbundet HOBS.
-
Komplikationer i fokus inom obesitaskirurgin
Metabola dilemman och hudöverskott är några av de komplikationer som kan uppstå efter överviktskirurgi - något som belystes under Kirurgveckan 2016. På plats var överläkaren Anna Elmered