Lovande resultat för behandling mot fetma
Behandling med diabetesläkemedlet tirzepatid har visat sig leda till en både betydande och ihållande viktminskning bland vuxna med fetma. Det visar en ny stor studie.
Fetma är en av vår tids största hälsoutmaningar och beskrivs idag som som en pågående epidemi i världen. Bara i Sverige har andelen fördubblats sedan 1980-talet. Den kroniska sjukdomen försämrar livskvaliteten på många sätt och ökar dessutom risken för andra allvarliga sjukdomar som exempelvis diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Flera utvecklade läkemedel
Som det ser ut idag är fetmakirurgi i kombination med förändrade levnadsvanor den mest effektiva behandlingen som kan erbjudas. Men på senare år har även andra läkemedel utvecklats vilka kommit att få stor betydelse. Idag finns fyra godkända läkemedel mot fetma tillgängliga inom EU; orlistat, liraglutid, naltrexon/bupropion och semaglutid. Orlistat fungerar genom att minska upptaget fett i tarmen och det tre resterande genom att kontrollera aptiten.
Diabetesmedicin mot fetma
Vad den aktuella studien har undersökt är dock ett helt annat läkemedel – nämligen GIP/GLP 1-agonisten tirzepatid. Läkemedlet godkändes relativt nyligen i USA som behandling mot typ2-diabetes och påverkar på olika sätt födointaget och energiförbrukningen.
I den placebokontrollerade fas III-studiestudien deltog drygt 2500 vuxna med antingen ett BMI på 30 eller mer, alternativt 27 eller mer och minst en viktrelaterad komplikation exklusive diabetes. Under 72 veckor fick deltagarna antingen tirzepatid (5 mg, 10 mg eller 15 mg) eller placebo en gång i veckan. Behandlingstiden inkluderade en dosökningsperiod på upp till 20 veckor. Deltagarna skulle också äta balanserade måltider med ett underskott på 500 kalorier per dag samt ägna sig åt fysisk aktivitet minst 150 minuter per vecka.
Betydande resultat enligt forskare
Av de som fullföljde behandlingen sågs vid slutet av studien en procentuell viktminskning på 15 procent hos dem som hade fått 5 mg tirzepatid respektive 19,5 procent hos dem som hade fått 10 mg och 20,9 procent bland dem som hade fått 15 mg. I placebogruppen var den genomsnittliga viktminskningen 3,1 procent. En betydande grad av viktminskning enligt forskarna.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Resultatet visade dessutom förbättring av bland annat midjemått, blodtryck och fastande insulinnivå. 95,3 procent av deltagarna med prediabetes vid studiens början hade återgått till normalt blodsockervärde efter 72 veckor. Motsvarande siffra i placebogruppen var 61,9 procent.
Sex procent av deltagarna rapporterade allvarliga biverkningar. Dessa var jämnt fördelade över läkemedelsgrupperna och placebogruppen. Totalt sett ansågs 21 procent av dessa vara relaterade till covid-19. Elva dödsfall rapporterades, sju i läkemedelsgrupperna och fyra i placebogruppen.
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi
Fler har koll på vart de ska remittera patienter med fetma och fler anser att NetdoktorPros läkarutbildning om fetmakirurgi kommer vara till nytta för den kliniska vardagen. Samtidigt tycker något färre att fetmakirurgi fungerar bra. Vad tycker du?
-
Bättre uppföljning efter fetmakirurgi
”Det pratas inte mycket om resan efter operationen då det verkligen handlar om att vara stark”, säger Elin Johansson, 29 år, i en intervju.
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad säger du till henne?
-
Testa personer med högrisk för diabetes
Primärvården tar emot de största antalet diabetespatienter och det handlar om att urskilja dem.
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.
-
"Det finns patienter som tar snabblån för att de inte längre orkar vänta på remiss"
Trots att var femte svensk lider av obesitas saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket gör att vården av dessa patienter skiljer sig åt i landet. ”Fetma är en sjukdom som kräver behandling på samma sätt som andra kroniska sjukdomar”, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare på Riksförbundet HOBS.