Öron-näsa-hals

Akut tonsillit

Hosta
-
Hon vill nå ut med nya riktlinjer för antibiotikaanvändning
En klinisk infektion uppstår när hudfloran rubbas genom en förändring av immunförsvaret eller bakteriefloran. Tio snabba med Anita Groth, medicine doktor och specialist inom ÖNH.
-
Checklista – att tänka på vid hosta hos barn
Titt som tätt besöker barn vårdcentralen på grund av hosta och liknande förkylningssymtom. Många gånger beror hostan på ofarliga tillstånd, men vissa tecken och symtom bör du som sjukvårdspersonal och allmänläkare vara extra uppmärksam på.
Medicinska nyheter inom öron-näsa-hals
-
Studie: Småsyskon får fler hål i tänderna
Har du många äldre syskon? Då kanske du också haft högre risk att få hål i tänderna jämfört med dina syskon, det menar forskare i en ny studie.
-
Hostmedicin kan orsaka rubbningar av hjärtrytmen
Hostmedicinen med substansen fenspirid har tidigare varit ett godkänt läkemedel i Europa och sålts olagligt i Sverige. Efter att två dödsfall kopplats till läkemedlet sätter nu europeiska läkemedelsmyndigheten stopp för försäljningen.
-
Att dra ett finger ur örat kan leda till skador på hammaren
Att dra ut ett blött finger ur örat efter ett bad kan leda till en fraktur på hammaren i örat. Enligt en ny avhandling kan det vara en skada som är vanligare än man tidigare trott. Men det finns sätt att laga örat.
-
Ny upptäckt i örat ger hopp för personer med hörselskador
Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat helt nya nervceller i örat. Fyndet öppnar upp för nya former av behandlingar av olika hörselskador, såsom tinnitus och åldersrelaterad hörselnedsättning.
-
Håll koll på säsongsinfluensan och vaccinet mot den
Vilken influensa kommer dominera 2018? I fjol fungerade inte vaccinet optimalt – hur ska man förhindra att samma sak händer även i år? Här berättar Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten, mer om säsongsinfluensan. Du som läkare kan hjälpa till att övervaka sjukdomen.
-
Förkylning
Virusinfektion i slemhinnor i övre luftvägar där symtom som halsont, nästäppa, snuva, hosta och lätt feber är vanliga. God handhygien skyddar.
-
Atoxisk benign struma
Struma innebär en förstoring av tyreoidea och säger ingenting om dess funktion. Struma kan förekomma vid såväl hypotyreos som tyreotoxikos men också utan att funktionen är påverkad, så kallad atoxisk struma.
-
Dysfagi (ät- och sväljsvårigheter)
Dysfagi är ett symtom och utgör ett samlingsbegrepp för ät- och sväljsvårigheter. Denna medicinska översikt avser förvärvad dysfagi hos vuxna, inte medfödda missbildningar som kan innebära olika ät- och sväljsvårigheter.
-
Sekretorisk mediaotit (SOM), sekretorisk otit
Den vanligaste öronsjukdomen och orsaken till hörselnedsättning hos barn. Det är ett inflammatoriskt tillstånd där de dominerande symtomen är hörselnedsättning med upplevelse av lockkänsla.
-
Akut tonsillit
-
Sömnapnésyndrom - när remittera och vikten av kardiovaskulär prevention
Obstruktivt sömnapnésyndrom, OSAS, är relativt vanligt. De flesta får diagnosen i 50–65 årsåldern. Vad är särskilt viktigt att tänka på i primärvården för patienter med denna diagnos?
-
Tonsillhypertrofi
Tonsillhypertrofi kan leda till snarkning och sömnapnésyndrom. Det utförs cirka 13 000 tonsilloperationer per år, men det är inte tydligt hur många som görs med tonsillhypertrofi som indikation.