Ortopedi

Fler med artros behöver hjälp med rätt träning

”Fysisk träning kan förändra livet för personer med artros”
Omkring var fjärde person över 45 år i Sverige har artros, vilket motsvarar nästan en miljon människor. Träning kan hjälpa artrospatienter att stärka musklerna, vilket leder till minskad smärta och förbättrad funktion. Men trots det är det många patienter som inte vågar träna, menar Leif Dahlberg, professor och överläkare i ortopedi.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
Väntetiden livsavgörande för patienter med höftledsbrott
I en omfattande studie tittade forskarna på sambandet mellan väntetiden inför höftledsoperation och allvarliga komplikationer samt död. Den optimala tiden för en lyckad operation torde vara max ett dygn.
Medicinska nyheter inom ortopedi
-
Nya rekommendationer vid rörelseorganens sjukdomar
Nyligen uppdaterade Socialstyrelsen de nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, vilka omfattar reumatoid artrit, axial spondylartrit, psoriasisartrit, artros och osteoporos. Läs en sammanfattning av de viktigaste budskapen här.
-
Stor fördel med digital artrosbehandling
Att behandla patienter med artros via en app skulle blir både billigare och ge större effekt. Det visar en studie vid Lunds universitet.
-
Utbrott av vinterkräksjukan på Sundsvalls sjukhus - ställer in operationer
Flera operationer har ställts in på Sundsvalls sjukhus efter ett utbrott av vinterkräksjukan på ortopedavdelningen, det rapporterar P4 Västernorrland.
-
Artros kan öka risken för depression
Depression, smärta, oro och ångest. Det är återkommande ord när personer som lever med artros beskriver hur det är att leva med ledsjukdomen.
-
Vanlig ortopedisk kirurgi ofta onödig
Flera studier visar att artroskopisk kirurgi av knäleden vid artros inte har någon bättre effekt än fejkkirurgi eller behandling med fysisk träning.
-
MR och artroskopi – ifrågasatta metoder vid artros
MR ska inte användas för att diagnostisera knäartros och artroskopi ska inte utföras som behandling vid denna diagnos. Det var budskapet när ortopediprofessor Leif Dahlberg föreläste vid Dagens Medicins temadag ”Nya strategier för det onda skelettet”. Han får stöd i Soc...
-
Kompartmentsyndrom
-
Köhlers och Freibergs sjukdom