Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Ortopedi

”Fysisk träning kan förändra livet för personer med artros”

Omkring var fjärde person över 45 år i Sverige har artros, vilket motsvarar nästan en miljon människor. Träning kan hjälpa artrospatienter att stärka musklerna, vilket leder till minskad smärta och förbättrad funktion. Men trots det är det många patienter som inte vågar träna, menar Leif Dahlberg, professor och överläkare i ortopedi.  


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2019-02-25

träning
Annons

Idag vet man att långt ifrån alla människor som lever med artros blir sämre. Man vet också att operation inte hjälper alla.

Att ha artros kan innebära smärta, funktionsnedsättning och ledförändringar. Vanligast är problem med knäatrtos och därefter höftartros. Årligen opereras närmare 30 000 svenskar med en höft- eller knäprotes på grund av sina besvär. En metod som inte alltid är särskilt framgångsrik. 

Annons
Annons

En ny klinisk studie av svenska forskare från Institutionen för Kliniska Vetenskaper i Lund vid Skånes universitetssjukhus, visar att artrospatienter väljer bort operation efter att de genomgått digital artrosbehandling.

Träning och rörelse - rätt metod

Det finns som sagt inget botande läkemedel mot artros men däremot finns det bra behandling som man som patient själv kan göra för att både lindra och minimera symtomen.

 – Många patienter avstår fysiska aktiviteter därför att de är rädda att skada leden ytterligare. I själva verket förhåller det sig precis tvärtom. Genom träning stärks musklerna runtom leden som leder till minskad smärta och förbättrad funktion, säger Leif Dahlberg, professor och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus.

Det finns många myter om artros. De allra vanligaste är att receptet mot besvär som smärta och stelhet bäst behandlas genom att vila och att artros är något man får leva med, då det är en del av det naturliga åldrandet.

Men enligt Leif Dahlberg är det en felaktig uppfattning.

– Fysisk träning kan förändra livet för personer med artros.

Annons
Annons

Tipsa dina patienter om Artros-hjälpen.se

Har du hand om patienter som lever med artros? Då kan du tipsa dem om Netdoktors kunskapstest på Artos-hjälpen.se.

Där får patienten lära sig mer om artros, dess behandling och vad hen själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.