Allmänmedicin

Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i Almedalen 2019.

Vaccinationsprogram för äldre: “Vore skräp om vi inte fick till det här”
PRO och SPF seniorerna har drivit frågan om att införa ett äldrevaccinationsprogram sedan 2016, men det går trögt. Samtidigt verkar de flesta partierna ense om att ett sådant program bör införas.
-
Fortbildningskurser inom dermatologi
Våra fortbildningar inom dermatologi erbjuder dig som allmänläkare den senaste kunskapen inom olika diagnoser och sjukdomstillstånd, men även den som är specialist kan testa sin medicinska kunskaper genom att följa patientfallen.
-
EASD: Tarm och njure tar stor plats under diabetesmötet
Det var mycket fokus kring läkemedelsgruppen SLGT2-hämmare med nya data kring njurprotektion. Men även smarta insulinpumpar, ett mer långverkande basinsulin och tarmens roll vid diabetes stod i centrum i år. Det berättar överläkare Jarl Hellman.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Lathund: Förskrivning enligt de nya utbytesreglerna
Har du koll på vilka uppgifter du ska ange vid förskrivning, enligt de nya regelverket för generiskt utbyte? Med hjälp av sakkunnig på Läkemedelsverket har NetdoktorPro tagit fram en lathund.
Medicinska nyheter inom allmänmedicin
-
Varannan svensk orolig för att inte få vård under pandemin
Många känner oro för att inte få vård på grund av covid-19-pandemin. Samtidigt avbokades var femte vårdbesök. Det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten genomförde i våras.
-
Barn och de som vill bli gravid bör äta surströmming med måtta
På torsdag är de surströmmingspremiär och många kommer att läska sig med den illaluktande delikatessen. Men vissa bör vara extra försiktiga när de äter strömming, då surströmming innehåller ofta höga halter av miljögifter. Det skriver Livsmedelsverket.
-
Så minskar du risken för värmestress och smittspridning i sommar
Sommarens värmeböljor kan göra det extra ansträngande för en redan ansträngd vård, nu under coronapandemin. För både allmänheten och vårdpersonal är det bra att både ha koll på hur man minskar risken för smittspridning och även överhettning och värmeslag. Här kan du ta ...
-
Nu förbjuds mentol- och klickcigaretter
Den 20 maj förbjuds smaksatta cigaretterm så kallade klickcigaretter och mentolcigaretter.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
7 råd vid utredning av förmaksflimmer
Sjukdomen är inte alltid så tydlig vilket kan förklara mörkertalet av odiagnostiserade patienter, som skulle ha nytta av behandling. Det här bör du ha koll på vid utredning av flimmer.
-
Man med symtom som ses vid hypogonadism – men även andra tillstånd
En 53-årig man kommer till vårdcentralen på grund av errektionsproblematik, nedsatt lust, trötthet samt bristande fysisk och psykisk ork. Beror detta på testosteronbrist eller något helt annat?
-
Har Bengt förmaksflimmer?
Din patient beskriver sitt allmäntillstånd som bra förutom att han de senaste fyra månaderna har upplevt konditionsnedsättning och ökad andfåddhet. Undersökningen pekar på förmaksflimmer. Hur hjälper du Bengt på bästa sätt?
-
3 patienter där lungcancer alltid ska uteslutas
Att hitta lungcancer i ett tidigt stadie är avgörande och ökar möjligheten att bli botad. Dessvärre är sjukdomen ofta svårupptäckt i och med diffusa symtom. Här är tre patienter som alltid bör utredas vidare.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Tecken på allvarlig sjukdom vid kronisk hosta
Hosta är ett vanligt symtom som många gånger är ofarligt, men i vissa fall kan hostan vara tecken på någonting allvarligare. När ska man egentligen utreda vidare en patient som söker för hosta? Samtidigt skriver läkare ut alldeles för mycket hostmedicin i onödan, menar ...
-
Därför får allt fler unga problem med sömnen
En av tre svenskar drabbas i perioder av sömnproblem. Därför är det förvånande att läkare inte får mer utbildning om sömn, menar Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet. Här berättar han om den senaste forskningen och vad du som läkare kan tänka på i mö...