
Allmänmedicin

Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i Almedalen 2019.

Vaccinationsprogram för äldre: “Vore skräp om vi inte fick till det här”
PRO och SPF seniorerna har drivit frågan om att införa ett äldrevaccinationsprogram sedan 2016, men det går trögt. Samtidigt verkar de flesta partierna ense om att ett sådant program bör införas.
-
27-åriga Andreas söker vård för AS
På din husläkarmottagning möter du 27-åriga Andreas, vars far har ankyloserande spondylit. Andreas, som haft ont i ryggen tidigare, har hört talas om att genen HLA-B27 är en riskfaktor för AS och önskar "testa sig för denna". Vad säger du till honom?
-
Stressyndrom
Att vara ”stressad” är en naturlig psykologisk och biologisk reaktion på hot och yttre påfrestningar. Men stress kan leda till sjukdom, kroppslig såväl som psykisk.
-
Långvarig smärta hos äldre
Långvarig smärta är kanske den vanligaste folksjukdomen och olika beräkningar visar att mellan 10 och 20 procent av befolkningen är drabbad. Hos de äldre är problemet ännu större.
-
Därför får allt fler unga problem med sömnen
En av tre svenskar drabbas i perioder av sömnproblem. Därför är det förvånande att läkare inte får mer utbildning om sömn, menar Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet. Här berättar han om den senaste forskningen och vad du som läkare kan tänka på i mö...
-
Patientfall: 37-årig tvåbarnsmor söker vård för knöl bröstet
Här kan du ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, utredning och behandling.

Medicinska nyheter inom allmänmedicin
-
Riskfyllt bekämpningsmedel på var femte citrusfrukt
En av fem citrusfrukter har spår av ett bekämpningsmedel klorpyrifos, vilket är ett ämne som EU-kommissionen vill förbjuda. Det visar tester som Livsmedelsverket gjort, rapporterar SVT Nyheter.
-
Tusentals blodgivare behövs inför jul- och nyårshelgerna
Blodcentraler runtom i Sverige behöver fler blodgivare inför jul- och nyårshelgerna. I Stockholm behövs 7000 blodgivare. ”Blodlagren är tommare än önskvärt”, säger Fredrik Boström, Blodcentralen i Region Stockholm, till DN.
-
Varannan allmänläkare funderar på att byta jobb: ”Skrämmande resultat”
Mer än varannan läkare funderar på att lämna primärvården på grund av den dåliga arbetsmiljön, det visar en enkätundersökning från Sveriges Läkarförbund som DN tagit del av.
-
Antalet dödliga överdoser minskar
Antalet personer som dör till följd av överdosering av narkotika minskar. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.
-
Influensa
Influensaepidemier av varierande omfång och allvarlighetsgrad förekommer så gott som varje år, oftast under vintermånaderna. Typiska symtom är hastigt insjuknande med hög feber, frossa, muskelsmärtor, irritation i näsa och svalg samt hosta.
-
Crohns sjukdom
Crohns sjukdom kan angripa hela magtarmkanalen, från munhålan till analkanalen. Detta är en viktig skillnad gentemot ulcerös colit som enbart angriper tjock- och ändtarm.
-
Hur hjälper du Anna med hennes sömnbesvär?
Anna söker vård för sömnstörningar som påverkar henne med huvudvärk och trötthet på dagtid. Hon medicineras för hypertoni, har måttlig övervikt, oregelbundna menstruationer samt nattliga svettningar. Hur går du vidare?
-
Vår rapportering från Almedalsveckan
NetdoktorPro är självklart på plats under Almedalsveckan. Följ vår rapportering här och ta del av spännande seminarier och debatter som berör hälso- och sjukvården.
-
Allergipatienter som lider i onödan
Årets pollensäsong är intensiv och över tre miljoner svenskar riskerar att få symtom. Idag finns det bra hjälp att få men många går helt eller delvis obehandlade. Att det inte görs mer åt denna folksjukdom förvånar Lars Gottberg, överläkare i allergologi vid Södersjukhuset.
-
Samhällsförlusten för sjukskrivningar
57 miljarder kronor. Så hög är Sveriges årliga kostnad för uteblivet arbete på grund av sjukskrivningar. Hur kan samhället minska sjukskrivningarna med hjälp av förebyggande arbete?
-
Hypotyreos
En alltför låg nivå av tyreoideahormon i blodet i förhållande till kroppens behov. Ofta utvecklas symtomen successivt och förändringen går då så långsamt att patienten själv inte noterat den.
-
Unika data om långvarig smärta hos äldre
Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s avslutade läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Över 20 procent av deltagande läkare uppgav att de näst intill träffar en smärtpatient om dagen.