Allmänmedicin

Fler patientrepresentanter behövs i Almedalen
– Det är alldeles för många seminarier som handlar om patientperspektivet men som inte har med någon patient. Det är minst sagt pinsamt, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet. Tillsammans med många andra patientföreträdare vill hon se betydligt fler patientrepresentanter i debatterna i Almedalen.

Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i Almedalen 2019.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Snusanvändning
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
Medicinska nyheter inom allmänmedicin
-
Så har pandemin påverkat följsamheten till nationella riktlinjer
Under pandemin har det skett en stor minskning av vårdinsatser som rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Det gäller speciellt för patienter med kroniska sjukdomar, visar en ny analys.
-
Sällsynta hälsotillstånd i fokus i ny upplysningskampanj
Patientsajten Netdoktor lanserar upplysningskampanjen “Sällsynta-kollen”, vars syfte är att öka kunskapen om sällsynta hälsotillstånd.
-
Varannan svensk orolig för att inte få vård under pandemin
Många känner oro för att inte få vård på grund av covid-19-pandemin. Samtidigt avbokades var femte vårdbesök. Det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten genomförde i våras.
-
Barn och de som vill bli gravid bör äta surströmming med måtta
På torsdag är de surströmmingspremiär och många kommer att läska sig med den illaluktande delikatessen. Men vissa bör vara extra försiktiga när de äter strömming, då surströmming innehåller ofta höga halter av miljögifter. Det skriver Livsmedelsverket.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
Stötta hjärtsjuka med livsstilsförändringar
Nu efterfrågas tydligare riktlinjer och mer forskning om hur vården bäst kan stötta patienter med olika förutsättningar.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.