Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Allmänmedicin

ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus

Fler än någonsin besökte årets virtuella ESC-kongress, som gick av stapeln den 29 augusti till 1 september. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-09-09

Videokonferens kardiologer
Annons

Hallå där Lars Rydén...

Vilka sessioner bevakade du och vad stod i fokus där?
– Med hänsyn till mitt och min forskargrupps intresse för diabetes och hjärt-kärlsjukdom blev det ganska mycket inom det ämnesområdet. Här fanns dessutom en del viktiga nyheter att inhämta. “Emperor-reduced” och “DAPA kidney disease” var viktiga nya rapporter.

– En annan grupp av ny förmedlad information jag försökte täcka var riktlinjer. Hann inte allt men jag vill framhålla de nya och första riktlinjerna för “Sports Cardiology and Exercise in Patients with Cardiovascular Disease”. Intressant var dessutom nya farmakologiska möjligheter att behandla hypertrof kardiomyopati och att man inte behöver ge annan trombocytstabiliserande terapi till patienter med TAVI, det vill säga kateterburna aortaklaffar. Att kolkicin har en positiv effekt på postinfarktpatienter stödjer antiinflammationshypotesen och var spännande det med. Nya intressanta förmaksflimmerriktlinjer presenterades och där var kanske en höjdpunkt att man lade stor vikt vid livsstilsfrågor, något som tidigare inte varit fallet.

Annons
Annons

Fortbildning: Följ ett patientfall om förmaksflimmer, framtaget tillsammans med Faris Al-Khalili, med dr och kardiolog vid Hjärt-lung-allergimottagningen på Sophiahemmet Sjukhus >>

Vad anser du var mest relevant och varför?
– För mig nyheter inom diabetes hjärt-kärlområdet som bekräftar de stora fördelar som moderna läkemedel har. Att SGLT2-hämmare dessutom har en mycket god effekt vid hjärtsvikt även utan samtidig diabetes. Där är förbehållet dock att diabetesförekomsten i dessa studier är ganska ytligt studerad och många av dessa studiepatienter torde vara dysglykemiska.

Hur skulle du beskriva ESC 2020?
– Ytterst välordnad med ganska kort förvarning lyckades ESC på ett fantastiskt sätt att ordna ett levande virtuellt och mycket innehållsrikt möte. Antalet som besökte kongressen torde legat över 100 000, vilket ger en enorm spridning av nyheterna mycket mer än om man ska fara till kongressen. Då brukar det röra sig om 34 000 deltagare. Vad man missade var att träffa vänner och kollegor från när och fjärran.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.