Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
NetdoktorPro bevakar | Allmänmedicin

NetdoktorPro på Medicinska riksstämman 2013


Publicerad den: 2013-12-03

Annons

NetdoktorPro var på plats när den Medicinska riksstämman firade 70-årsjubileum den 5-6 december på Stockholm Waterfront Congress Centre.

Nedan hittar ni den direktrapportering vi gjorde under de två dagarna.

Annons
Annons

Mat för god hälsa - vilka kostråd bör vi ge våra patienter?

Fre 15.00. Det vetenskapliga underlaget för råd om mat och dryck diskuterades vid en av de många programpunkterna på Medicinska riksstämman. Få studier visar sig vid närmare genomgång ha stark evidens.

Det är inte lätt att veta om det är den mat vi äter i dag eller den vi åt för 10, 25 eller 40 år sedan som spelar störst roll för vilka sjukdomar vi drabbas av eller hur länge vi lever. Och när vi knappt kommer ihåg vad vi hade till middag i går, hur ska vi då kunna redogöra för vad vi åt för fem år sedan? Dessutom är det, som SBU:s direktör Måns Rosén inledningsvis konstaterade, svårt att få folk att äta det de inte tycker om hur nyttigt det än månde vara.

Läs hela artikeln från seminariet här >>

Patientens tillgång till journalen - hur bör språket vara?

Fre 10:30. Kraven på att patienten ska kunna läsa sin egen journal ökar. Idag lyssnar vi på erfarenheterna från Uppsala, där funktionen är i drift, den psykiatriska patientens reaktioner och hur terminologin bör vara.

"Vi står inför ett nytt fenomen och det kräver nya utmaningar för vården. Journalen måste utformas så att patienten kan förstå dess innehåll när den blir tillgänglig på nätet. Den professionella exakheten får inte gå förlorad" inleder moderator Magnus Fogelberg.

Annons
Annons

Läs artiklen från seminariet här >>

Tre olika "delays" hindrar snabb diagnos vid inflammatorisk ryggsjukdom

16.00. Ryggsmärta är vanligt förekommande - utmaningen för vården är att försöka hitta patienterna med inflammatoriska ryggsjukdomar tidigt. En noggrann anamnes är avgörande för diagnos, speciellt vid As/SpA. Det var ett av huvudbudskapen från seminariet ”Ryggsmärtan – är den inflammatorisk?” under Medicinska Riksstämman.

I dag tar det mellan 5-10 år innan patienter med inflammatorisk ryggsjukdom får diagnos fastställd efter att de första symtomen debuterat.

– Det beror på vad vi kallar för tre olika delays: patient’s delay – det tar för lång tid för patienten att uppsöka vård. Remittent’s delay – primärvården vet inte när det ska remittera till reumatolog och sedan radiologist’s delay – bristen på MR och CR i landet. Men förhoppningen med nya riktlinjer och att vi som exempelvis idag på Medicinska Riksstämman, kan sprida vår kunskap och information till kollegor och allmänheten på olika sätt. Allt detta ska bidra till att vi tidigare hittar och diagnostiseras patienter med inflammatorisk ryggsjukdom, för det finns effektiv behandling, säger Lennart Jacobsson, överläkare i reumatologi.

Läs hela artikeln från seminariet här >>

Webb-tv om Netdoktors nya läkarutbildning

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

13.15. I samarbete med Dagens Medicin lanserar NetdoktorPro en ny webbutbildning om nokturi för läkare. Docent Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska Universitetssjukhuset, har granskat utbildningens texter och var på plats i vår monter under torsdagen. Här samtalar hon med Mats Halldin, medicinsk chef på Netdoktor om utbildningen.

Genomför utbildningen vadvetduomNOKTURI här »

En röst från myllret på Riksstämman

12.30. Vi sprang ihop med Martin Ritzén, pensionerad professor och barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

- Jag är här för att allmänbilda mig inom medicin, inom sådant som jag inte sysslar med i vardagen, säger Ritzén som brukar besöka Riksstämman när den arrangeras i Stockholm. Han tycker det är trist att besökarantalet har minskat.

- Jag vet att yngre kollegor har svårt att komma loss från klinikerna vilket är synd. Jag tycker att läkarna istället borde uppmuntras att åka på konferenser.

Korta kommentarer från seminariet Ryggsmärtan – är den inflammatorisk?

10.30. Seminariet arrangeras av Svensk reumatologisk förening och det är tre föreläsare som kommer att hålla i föredraget, bland annat NetdoktorPro:s experter Stefan Bergman, smärtläkare och Lennart Jacobsson, överläkare i reumatologi.

Stefan Bergman talar om att smärta alltid är subjektiv och kan finnas trots att det inte finns någon skada som den utgår från. Läkare måste dock alltid ta patientens smärtupplevelse på allvar.

Lennart Jacobsson berättar om utmaningen att hitta de patienter som har inflammatorisk ryggsjukdom. Vägen från symtom till diagnos för patienter med inflammatorisk ryggsjukdom är lång. Det tar mellan fem till tio år att för patienterna att få rätt diagnos.

Lennart listar ett antal punkter för att identifiera patienter med inflammatorisk ryggsmärta.

 • Debut tidigare än 40 år
 • Smygande debut
 • Nattlig smärta
 • Förbättring av fysisk aktivitet
 • Avsaknad av förbättring vid vila

Man kan också titta efter:

 • Sidoväxlande gluteal smärta
 • Morgonstelhet
 • God effekt av NSAID

Lennart poängterar att diagnos är viktig eftersom det finns effektiv behandling. Hans huvudbudskap med föreläsningen är att:

 • En nogrann anamnes är avgörande för diagnos, speciellt vid tidig AS/SPA
 • Testning av HLA-B27 värdefullt vid osäkerhet
 • Bilddiagnostik - Eftergranska tidigare bilder - Använd diagnostisk MRI (möjligen CT) av SI-lederna men inte röntgen!

Här hittar ni Lennarts medicinska översikt om Inflammatorisk ryggsjukdom och ankyloserande spondylit (AS) bland annat med bilder som han använde i sin föreläsning.

Senare under dagen hittar ni en fylligare text från seminariet på den här sidan.

 

09.10. NetdoktorPro:s monter fick besök så fort stämman öppnade nu på torsdagsmorgonen. Vi hoppas att även ni hittar hit. Från 10.30  rapporterar vi från seminariet, Ryggsmärtan - är den inflammatorisk? Häng med!

09.00. Medicinska riksstämmans nya utsikt sedan evenemanget flyttat till Stockholm Waterfront Congress Center.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.