Ögon

Måttliga förväntningar på nya mediciner mot glaukom

Ingalill blev blind av glaukom – kritiserar lång väntetid
-
Näthinneavlossning, regmatogen
Vid näthinneavlossning lossnar näthinnan från det underliggande pigmentepitelet. Om en näthinneavlossning inte opereras snarast är risken stor för bestående synnedsättning.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
Medicinska nyheter inom ögon
-
Forskare: Laser borde vara första metod vid glaukom
En brittisk studie har undersökt om laserbehandling, istället för ögondroppar, borde vara första behandlingsmetod av patienter med ögonsjukdomen glaukom. Enligt forskarna som analyserat resultatet borde vården byta praxis och istället för droppar använd lasermetoden, rapporterar Dagens Medicin.
-
Artificiell näthinna ska ge blinda synen åter
Billiga organiska pigment, vanliga i kosmetika, som påminner om en ljussensor i en digitalkamera ska få blinda att kunna se. Det handlar om den artificiella näthinna som har utvecklats på Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet.
-
Snabb ögonundersökning kan avslöja nervskador
Genom att undersöka hornhinnan är det möjligt att se om en diabetespatient har fått nervskador i resten av kroppen. Undersökningen tar max tio minuter, menar Olov Rolandsson, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet.
-
Brist på alla typer av donerad vävnad
Idag råder det brist på hornhinnor och andra donerade vävnader i hela landet. Vilka åtgärder behöver göras och vilka är framstegen inom forskningen? Det och mycket annat lyfts under det nationella donationsmötet.
-
Fortsatt långa väntetider för glaukompatienter
Orsaken är att botbara åkommor prioriteras högre än kroniska ögonsjukdomar, det menar Boel Bengtsson, docent vid Lunds universitet. Nya och osäkra ST-läkare är sannolikt en annan anledning till att väntetiderna förlängs.
-
Glaukom (grön starr)
En sjukdom karakteriseras av skador i synnerven och åtföljande synfältsdefekter med långsam försämring, med eller utan förhöjt ögontryck. Öppenvinkelglaukom drabbar oftast äldre personer och är ovanligt före 50 års ålder.
-
Episklerit (inflammation av episklera)
Vanlig episklerit är en inflammatorisk sjukdom som drabbar vävnaden som är belägen mellan sklera och konjunktiva. Episklerit är vanligen en godartad och självbegränsande åkomma, men kan återkomma.
-
Katarakt (hos vuxna)
När linsen grumlas, sprids det inkommande ljuset i ögat, vilket försämrar bilden på näthinnan, och patienten upplever synen som grumlig eller suddig. Mellan 15 och 60 procent av personer över 50 års ålder har katarakt eller är opererade på ett eller båda ögonen. Omkring 100 000 ögon opereras årligen för katarakt i Sverige.
-
Ögonförändringar vid hypertyreos, endokrin oftalmopati