Ögon

Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”

Ingalill blev blind av glaukom – kritiserar lång väntetid
-
Näthinneavlossning, regmatogen
Vid näthinneavlossning lossnar näthinnan från det underliggande pigmentepitelet. Om en näthinneavlossning inte opereras snarast är risken stor för bestående synnedsättning.
-
Fortsatt långa väntetider för glaukompatienter
Orsaken är att botbara åkommor prioriteras högre än kroniska ögonsjukdomar, det menar Boel Bengtsson, docent vid Lunds universitet. Nya och osäkra ST-läkare är sannolikt en annan anledning till att väntetiderna förlängs.
-
Uveit och iridocyklit
-
Kornealerosion
Kornealerosion, korneal erosion eller hornhinneerosion är en epitelavskrapning på hornhinnan, vanligen traumarelaterad. Tillståndet är vanligt förekommande i primärvården.
-
Glaskroppsavlossning
Glaskroppen är löst sammansatt med näthinnan, och när glaskroppen skrumpnar ihop lossnar dessa fästen hos många personer, vilket kan ge upphov till flytande fläckar i synfältet.
Medicinska nyheter inom ögon
-
Forskare: Laser borde vara första metod vid glaukom
En brittisk studie har undersökt om laserbehandling, istället för ögondroppar, borde vara första behandlingsmetod av patienter med ögonsjukdomen glaukom. Enligt forskarna som analyserat resultatet borde vården byta praxis och istället för droppar använd lasermetoden, rapporterar Dagens Medicin.
-
Artificiell näthinna ska ge blinda synen åter
Billiga organiska pigment, vanliga i kosmetika, som påminner om en ljussensor i en digitalkamera ska få blinda att kunna se. Det handlar om den artificiella näthinna som har utvecklats på Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet.
-
Snabb ögonundersökning kan avslöja nervskador
Genom att undersöka hornhinnan är det möjligt att se om en diabetespatient har fått nervskador i resten av kroppen. Undersökningen tar max tio minuter, menar Olov Rolandsson, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet.
-
Brist på alla typer av donerad vävnad
Idag råder det brist på hornhinnor och andra donerade vävnader i hela landet. Vilka åtgärder behöver göras och vilka är framstegen inom forskningen? Det och mycket annat lyfts under det nationella donationsmötet.
-
Allergipatienter som lider i onödan
Idag finns det bra hjälp att få vid pollenallergi men många går helt eller delvis obehandlade. Att det inte görs mer åt denna folksjukdom förvånar Lars Gottberg, överläkare i allergologi.
-
Ögondiabetes stort inom diabetesforskningen
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association).
-
Katarakt (hos vuxna)
När linsen grumlas, sprids det inkommande ljuset i ögat, vilket försämrar bilden på näthinnan, och patienten upplever synen som grumlig eller suddig. Mellan 15 och 60 procent av personer över 50 års ålder har katarakt eller är opererade på ett eller båda ögonen. Omkring 100 000 ögon opereras årligen för katarakt i Sverige.
-
Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid multipel skleros
Överläkare Petra Nilsson svarar på frågor kring symtom och behandling vid MS.
-
Centralvenstrombos eller grenvenstrombos
Partiell eller total ocklusion av en eller flera vener i retina. Ocklusionen kan vara i centralvenen (CRVO) eller i en av grenarna (BRVO).