Diabetes

Diabetes mellitus typ 1

Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
-
Typ 2-diabetes – så svarar subgrupper av patienter på samma behandling
Precisionsmedicin var ett stort tema under EASD-kongressen i år. Något som professor Mikael Rydén tycker är “solklart” och borde vara en självklarhet i mötet med diabetespatienter.
-
Typ 2-diabetes mellitus
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning har en känd diabetes och ungefär 90 procent av dem har typ 2-diabetes. Många av dessa löper en ökad risk att dö i förtid till följd av komplikationer till sin diabetes.
-
NetdoktorPro rapporterar från årets största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA och EASD. Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
-
Färre patienter med typ 1-diabetes dör i hjärt-kärlsjukdom
Allt färre patienter insjuknar och avlider i hjärt-kärlsjukdomar till följd av typ 1-diabetes. Det visar en studie från Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Medicinska nyheter inom diabetes
-
Så har pandemin påverkat följsamheten till nationella riktlinjer
Under pandemin har det skett en stor minskning av vårdinsatser som rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Det gäller speciellt för patienter med kroniska sjukdomar, visar en ny analys.
-
Bristande insatser för att ta hand om diabeteskomplikationer
Diabeteskomplikationer innebär onödigt lidande samt leder till skyhöga kostnader för sjukhusvård och sjukfrånvaro. Samtidigt har det aldrig tidigare funnits så goda möjligheter att minska konsekvenserna av typ 2-diabetes.
-
Reumatoid artrit kan ge ökad risk för typ 2-diabetes – och tvärtom
Reumatoid artrit kan ge ökad risk för typ 2-diabetes, enligt en brittisk översiktsstudie, som presenteras på diabeteskongressen EASD. Det rapporterar Dagens Medicin.
-
Blodprov visar vilka diabetespatienten som kan ha nytta av metformin
Nu har forskare vid Lunds universitet utvecklat en markör som genom ett blodprov kan tala om huruvida patienten är lämpad för behandling med metformin. Det öppnar upp för att kunna erbjuda rätt behandling från första början.
-
Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna.
-
Den viktiga relationen med diabetespatienten
Idealet för diabetesvård är att patienterna ska vara så väl behandlade och ha så goda värden att de inte löper någon allvarlig risk för följdsjukdomar. Samtidigt vilar redan ett stort ansvar på sjukvårdpersonal och frågan är hur diabetesvården ska bli mer jämlik.
-
EASD: Tarm och njure tar stor plats under diabetesmötet
Det var mycket fokus kring läkemedelsgruppen SGLT2-hämmare med nya data kring njurprotektion. Men även smarta insulinpumpar, ett mer långverkande basinsulin och tarmens roll vid diabetes stod i centrum i år. Det berättar överläkare Jarl Hellman.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Resumé från ADA 2020 – en virtuell diabeteskonferens
I en kongressrapport återger Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset, det viktigaste från världens största diabetesmöte.
-
Var tionde covid-19-patient med diabetes dör
Den första studien av covid-19-patienter med diabetes visar att tio procent dör inom sju dagar efter sjukhusinläggning. Två tredjedelar av de som läggs in är män.
-
Nya diabetesläkemedel – för vem?
De nya framgångsrika diabetesläkemedlen SGLT2-hämmare och GLP1-analoger vägs mot traditionella behandlingsmetoder. Hur ska man resonera som behandlande läkare? Uppfattningen kan skilja sig åt vilket är ett bekymmer när diabetologer och kardiologer möter samma patienter.
-
Diabetesläkemedlet som ökar överlevnad vid hjärtsvikt
Att diabetesläkemedel av typen SGLT2-hämmare haft positiv effekt vid hjärtsvikt har sedan länge varit känt. Det är dock först på senare tid som mer övertygande studier publicerats och som bland annat kunnat bevisa att färre kardiovaskulära dödsfall förekommit.