Reumatologi

NetdoktorPro rapporterar från ACR-kongressen

Inflammatorisk ryggsjukdom och ankyloserande spondylit (AS)
-
ACR 2021: Läkemedel med många användningsområden inom reumatologin
Med framför allt axial spondylartrit i fokus bevakade Tomas Husmark, överläkare vid Reumatologkliniken, Falu lasarett, årets ACR-kongress. För NetdoktorPro delar han med sig av sin upplevelse från mötet.
-
Alla tjänar på att göra psoriasispatienten mer delaktig i sin vård
För att skynda på omhändertagandet kring psoriasisartrit, som för många idag innebär en lång vårdresa, är det viktigt att utbilda patienterna. Men vem har ansvaret? Den frågan ställer NetdoktorPro till experterna.
-
Systemisk lupus erythematosus, SLE
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
En av tre reumatiker svarar inte på sin behandling
Detta är något som forskarna brottas med och visst har de kommit en bit på vägen, berättar reumatologen Tomas Husmark som var på plats under kongressen American College of Rheumatology 2018.
Medicinska nyheter inom reumatologi
-
Nya rekommendationer vid rörelseorganens sjukdomar
Nyligen uppdaterade Socialstyrelsen de nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, vilka omfattar reumatoid artrit, axial spondylartrit, psoriasisartrit, artros och osteoporos. Läs en sammanfattning av de viktigaste budskapen här.
-
Ny metod förenklar behandling vid flera sjukdomar
En ny testmetod kan mäta nivåer av läkemedlet hydroxiklorokin hos patienter med den reumatiska sjukdomen SLE. Något som tidigare har varit en utmaning då läkemedelsdoseringen måste anpassas för varje patient för att undvika biverkningar.
-
”Reumatisk sjukdom ska inte vara ett hinder för att arbeta”
DEBATT: Tidigare diagnos och behandling kan bidra till att fler personer med reumatisk sjukdom kan delta i arbetslivet, det anser Reumatikerförbundet.
-
Vissa RA-patienter behöver extra stöd för att bli mer hälsosamma
Träning och motion kan öka livskvaliteten och ha positiva effekter vid reumatoid artrit. Men en svensk studie visar att vissa patienter kan behöva extra stöd för att kunna ändra sin livsstil, rapporterar Dagens Medicin.
-
Nu avslöjas läkarnas kunskap om inflammatorisk ryggsjukdom
Hittills har totalt 298 läkare och annan sjukvårdspersonal genomfört NetdoktorPros läkarutbildning om inflammatorisk ryggsjukdom. Svaren visar på god kännedom om sjukdomen och hur den ska följas upp. Den stora utmaningen är att ställa diagnos i ett tidigt skede. Det torde även finnas vissa oklarheter kring val av behandling.
-
Webbinarium – Inflammatorisk ryggsjukdom
I ett webbinarium besvarar Gerd-Marie Alenius, överläkare i reumatologi vid Umeå universitet, professionens frågor om inflammatorisk ryggsjukdom. Se hela webbinariet här.
-
Fibromyalgi
Fibromyalgi drabbar mellan två och sex procent av befolkningen och sjukdomen har stor påverkan på såväl arbetsförmåga som privatliv och ofta även på personens humör och psykiska hälsa.
-
Checklista: Ställ diagnosen inflammatorisk ryggsjukdom
För att undvika funktionsnedsättning och allvarliga komplikationer vid inflammatorisk ryggsjukdom är det viktigt att ställa diagnos i ett tidigt skede. Därför har NetdoktorPro tagit fram en checklista som du kan använda i mötet med patienten.
-
Psoriasis i lederna – En missförstådd patientgrupp
Inom reumatologin har fokus legat på reumatoid artrit (RA) medan psoriasisartrit (PsA) har hamnat i skymundan. Något som delvis beror på kunskapsbrist inom området men också att PsA kan vara svår att diagnostisera.
-
Psoriasisartrit – en komplex sjukdom
Almedalen: För kroniskt sjuka, med en komplex sjukdomsbild är det vardag att kämpa för att få rätt diagnos och vård. Patienter med psoriasisartrit är en sådan patientgrupp. I genomsnitt får de vänta 3,5 år på att få diagnos.
-
Så kan AS upptäckas redan i tidigt sjukdomsstadium
Det tar flera år för erosioner eller skleros att utvecklas i sakroiliakalederna hos personer med inflammatorisk ryggsjukdom. Men med hjälp av modern bilddiagnostik kan inflammatoriska förändringar i skelettet upptäckas i ett tidigare skede än vad som tidigare var möjligt.
-
27-åriga Andreas söker vård för AS
På din husläkarmottagning möter du 27-åriga Andreas, vars far har ankyloserande spondylit. Andreas, som haft ont i ryggen tidigare, har hört talas om att genen HLA-B27 är en riskfaktor för AS och önskar "testa sig för denna". Vad säger du till honom?