Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Reumatologi

En av tre reumatiker svarar inte på sin behandling

Omkring 30-40 procent av alla med ankyloserande spondylit och psoriasisartrit svarar inte på sin behandling. Och detta gäller generellt för reumatiska sjukdomar, menar reumatologen Tomas Husmark. Detta är något som forskarna brottas med och visst har de kommit en bit på vägen, berättar Tomas som var på plats under kongressen American College of Rheumatology 2018.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-06

Annons
Reumatolog Tomas Husmark2

Tomas Husmark

I slutet av oktober hölls den internationella kongressen American College of Rheumatology, ACR, i Chicago. En av besökarna var Tomas Husmark, verksamhetschef för kliniken för Reumatologi vid Falu lasarett.

Hur var årets kongress?

– Kongressen är alltid bra. Det var över 15 000 besökare från hela världen och överallt forskas det kring dessa reumatiska sjukdomar. Det är häftigt!

Annons
Annons

Vad stod i fokus under ACR?

– Jag var där för två år sedan och jämfört med då var det inte lika tydligt, då flera nya behandlingar presenterades. I år kan man säga att det var lite av varje. Det var vi svenska reumatologer överens om när vi samlades för ett möte under kongressen. Själv bevakade jag främst ankyloserande spondylit (AS) och psoriasisartrit (PsA), säger Tomas Husmark.

Vad uppmärksammades inom AS samt PsA?

– Bland annat lyftes en ny jak 1-hämmare för behandling vid psoriasisartrit. Det har även visat sig att ett läkemedel för PsA (Ixekizumab), som hämmar interleukin 17, fungerar på patienter med ankyloserande spondylit. Annars var det inte så mycket nytt på behandlingssidan, säger Tomas Husmark och fortsätter:

– Vidare diskuterades en hel del kring magnetröntgen och att man kanske drar för snabba slutsatser efter en sådan undersökning. Studier visar på en överdiagnostik av inflammatorisk ryggsjukdom hos de som genomgår magnetkameraundersökning. Det är därför oerhört viktigt att värdera dess fynd i ett kliniskt sammanhang och väga in andra viktiga faktorer hos patienten innan man ställer diagnosen inflammatorisk ryggsjukdom.

Vilka är reumatologins största utmaningar?

– I slutändan är det att hitta rätt behandlingsmetod till rätt patient. Problemet idag är att cirka 30-40 procent av dem med ankyloserande spondylit och psoriasisartrit inte svarar på behandlingen. Så ser det ut även vid reumatoid artrit (RA). Det forskas kring detta och att hitta biomarkörer för kunna anpassa behandlingen. Det har man till viss del lyckats göra vid RA. Men sedan behövs det ju fler behandlingsalternativ också, säger Tomas Husmark.

Undersökning: En av tre läkare sätter in fel behandling vid PsA

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.