Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
NetdoktorPro bevakar | Reumatologi

Psoriasis: svaret på patientens otillfredsställda behov

Globala utmaningar och framtida perspektiv - med patienten i fokus. Det är temat för årets World Psoriasis & Psoriasis Arthritis Conferense, som NetdoktorPro är på plats och bevakar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-29

Annons

Psoriasis är en kronisk sjukdom som påverkar fler än 125 miljoner människor världen över. Desto mer det forskas kring sjukdomen, ju mer komplex visar den sig vara. I år samlas över 1 100 deltagare från minst 40 länder i Stockholm för att diskutera globala utmaningar men också hur framtidens vård och behandling bör se ut.

– Det är roligt att se att konceptet är attraktivt och drar psoriasisintresserade från världens alla hörn. Jag tror att frågor som hur man tacklar otillfredsställda behov kommer stå i fokus, trots att många patienter nu har avsevärt bättre behandling, säger professor Mona Ståhle, ordförande för årets konferens.

Hon hoppas att konferensen ger inspiration och energi att starta nya samarbetsprojekt.

Annons
Annons

– Konferensen ger ett holistiskt perspektiv på psoriasis och psoriasisartrit (PsA), samarbete mellan dermatologi och reumatologi, patientorganisationer och industrin, ur ett globalt perspektiv, säger hon.

TIPS: Uppdatera dig om psoriasis och psoriasisartrit och genomför NetdoktorPros läkarutbildningar, som erbjuder den senaste kunskapen inom området:

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »

Framsteg inom neurovetenskap och immunologi

Forelasning psoriasisKonferensen inleds med föreläsningar om psoriasis som en inflammatorisk sjukdom. På scenen står bland annat Dr Peder Olofsson från Karolinska institutet, Dr Jörg Print från Ludwig-Maximillians Universitet i Tyskland, Dr Christopher Ritchlin från University of Rochester i USA och Dr Peter van de Kerkhof från Radboud Universiteit i Nederländerna.

Peder Olofsson lyfter framsteg inom neurovetenskap och immunologi som bland annat har avslöjat reflexmekanismer som reglerar medfödd och adaptiv immunitet. Upptäckter inom detta område har lett fram till ett antal potentiella terapeutiska mål för inflammatorisk sjukdom. Till exempel att minska inflammation genom stimulering av vagusnerven.

Annons
Annons

"Triggers" för psoriasis och PsA får större betydelse

I föreläsningen som Jörg Printz håller i kommer betydelsen av kosten upp. Kosten torde ha betydelse för att trigga men också för att läka sjukdomen. Han lyfter bland annat en studie där man uteslöt vete från deltagarnas kost, vilket gav goda resultat. Kaffe och spenat har identifierats som andra livsmedel som kan utlösa sjukdomen och fler kommer troligen adderas till listan, menar Jörg Printz.

Christopher Ritchlin talar om riskfaktorer för psoriasisartrit, där metabolt syndrom är en av dessa. Studier visar att viktnedgång kan göra underverk för sjukdomen.

Dagens och framtidens behandlingar

När det kommer till behandling menar Peter van de Kerkhof att individanpassade mål, utefter sjukdomsaktivitet, är A och O.

Framöver handlar det om att bryta ner pusslet för att hitta behandling som kan matcha alla aspekter av psoriasis, psoriasisartrit och samsjuklighet.

Med patienten i fokus diskuteras även dagliga problem ur ett psykosocialt perspektiv, traditionell och tillgänglig behandling, svårbehandlade fall och relationen mellan patient och läkare. Hur skiljer sig psoriasisvården åt runt om i världen?

Under konferensen delas erfarenheter och projektet med att ta fram en global psoriasisatlas presenteras.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .


Vad tar du med dig från årets konferens?

Cathy Flanagan reumatolog

Cathy Flanagan


Cathy Flanagan, reumatolog vid Royal Columbian Hospital i Kanada, konferensdeltagare:

– Jag lärde mig en hel del om synen på psoriasis. Som reumatolog ser jag inte så mycket av dermatologin så det var riktigt bra.

Marcus Schmitt-Egenolf, överläkare och professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå universitet, konferensdeltagare:

– Det är en viktig konferens att besöka. Jag tycker det är intressant hur antalet läkemedel har ökar och hur mycket mer effektiva de blir, från ett par stycken för 13 år sedan till omkring åtta stycken idag. Men sedan finns de ju många fler läkemedel i andra länder som inte har blivit godkända i Sverige än.

Birgitta Wilson Claréus, specialist i hud och venereologi som driver en privat mottagning, konferensdeltagare:

– Kongresser är en bra utbildning vilket gör de viktiga att besöka som kliniker. Kul att de lyfter patientfall, det skulle det gärna få vara mer av.

Josefin Lysell, forskare och biträdande överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, konferensdeltagare:

– Mest spännande har varit föreläsningen om den neurologiska kopplingen till inflammation, vilket var helt nytt för mig. Jag håller med om att fortbildning är jätteviktigt och där är många andra länder hårdare än vad vi är i Sverige. Det måste bli hårdare krav.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.