Endokrinologi

Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist

Så är det att leva med hypogonadism
-
Hon vill förbättra kunskapen kring jod och struma
Med ett fullspäckat schema arbetar NetdoktoPro:s endokrinologiexpert Helena Filipsson Nyström bland annat för att öka kunskapen kring jod och struma.
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Typ 2-diabetes
Typ 2-diabetes är en kronisk metabol sjukdom med många bakomliggande orsaker. Globalt har cirka 419 miljoner vuxna personer typ 2-diabetes. Minst två tredjedelar av patienterna är överviktiga.
-
Hyperaldosteronism
Hyperaldesteronism innefattar olika tillstånd med förhöjda aldesteronnivåer i blodet. Denna text handlar främst om primär hyperaldosteronism, PA, som är den vanligaste orsaken till sekundär hypertoni.
-
Testosteronbrist: 6 utmaningar för dig som primärvårdsläkare
Det finns flera utmaningar vid utredning och behandling av testosteronbrist. Mikael Lehtihet, docent och överläkare i endokrinologi vid Capio S:t Görans sjukhus, går igenom några av dem.
Medicinska nyheter inom endokrinologi
-
Studie: Personer med typ 2-diabetes behöver inte oroa sig för sömnproblem
Sömnbrist hos personer med typ 2-diabetes påverkar långtidsblodsockret, HbA1c, i väldigt liten utsträckning, det visar en ny studie från Uppsala universitet.
-
Så bör läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Två till fem procent av alla män över 50 år har symtomgivande testosteronbrist, så kallat hypogonadism. Sjukdomen delar symtom med flera andra tillstånd vilket väcker frågan om när provtagning är befogat och hur provsvaren ska tolkas. Det är några av de resonemang som NetdoktorPro lyfter i en ny fortbildning om hypogonadism.
-
Studie: Vissa grönsaker kan motverka fettlever
Gör som Karl-Alfred och ät mycket spenat, det kan nämligen motverka fettlever. En ny studie visar nämligen att ett ökat intag av nitrat, som finns i olika typer av grönsaker, kan minska fettinlagringen i levern.
-
Debatt: Satsa på individanpassad vård för sköldkörtelsjuka
Om man tog de sköldkörtelsjuka på större allvar skulle man kunna minska lidandet för de sjuka, sänka sjukantalet, statens kostnader och på sikt belastningen på vården. Det skriver Kerstin Brismar, professor vid Karolinska institutet och Emese Gerentsér, vice ordförande ...
-
Man med symtom som ses vid hypogonadism – men även andra tillstånd
En 53-årig man kommer till vårdcentralen på grund av errektionsproblematik, nedsatt lust, trötthet samt bristande fysisk och psykisk ork. Beror detta på testosteronbrist eller något helt annat?
-
Forskare: Utvecklingen inom sköldkörtelvården har stannat av
Netdoktor frågar politiker, läkare och patientföreträdare om vad de vill se för åtgärder inom sköldkörtelvården.
-
Tyreoiditer / Tyreotoxikos
Tyreotoxikos innebär förhöjd nivå av tyreoideahormon i blod. Det kan bero på antingen en ökat produktion av tyreoideahormon från sköldkörteln – hypertyreos, eller orsakas av ett ökat utflöde av hormon från tyreoidea på grund av destruktion av tyreoideaceller, så kallad tyreoidit.
-
Atoxisk benign struma
Struma innebär en förstoring av tyreoidea och säger ingenting om dess funktion. Struma kan förekomma vid såväl hypotyreos som tyreotoxikos men också utan att funktionen är påverkad, så kallad atoxisk struma.
-
Fabrys sjukdom
Fabrys sjukdom är en ärftlig lysosomal sjukdom som orsakas av brist på enzym alfa-galaktosidas A. Enzymbristen leder till att skadliga kemiska substanser i lysosomer inte bryts ner utan istället lagras i olika celler.
-
Hyperparatyreoidism
Sjukdomen innebär en överproduktion av paratyroideahormon. I de flesta fall är de kliniska fynden få men i långt gångna fall kan patienten få njursymtom och osteoporos-tecken.
-
Osteoporos
Osteoporos är ett tillstånd som karakteriseras av två olika förändringar i skelettet: minskad mängd benmassa och förändrad mikroarkitektur i benet. Detta leder tillsammans till en minskad hållfasthet i benet vilket i sin tur ger en ökad risk för fraktur.
-
Hypertyreos och tyreotoxikos
Symtomatologin vid hypertyreos speglar de perifera effekterna av tyreoideahormon samt den ökade sympaticustonus som föreligger. Ibland förekommer också lokala symtom från sköldkörteln.