Fabrys sjukdom
Fabrys (eller Anderson-Fabrys) sjukdom är en ärftlig lysosomal sjukdom som orsakas av brist på enzym alfa-galaktosidas A. Enzymbristen leder till att skadliga kemiska substanser i lysosomer inte bryts ner utan istället lagras i olika celler.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste medicinska kunskapen »
Bakgrund och epidemiologi
Två hudläkare, J. Fabry i Tyskland och W. Anderson i England, beskrev oberoende av varandra sjukdomen 1898.
Prevalens: 1:17 000-1:117 000 invånare. Med andra ord en ovanlig sjukdom.
Etiologi och patogenes
Sjukdomen beror på mutation i genen GLA (belägen i kromosom X) som kodar för enzymet alfa-galaktosidas A. Alfa-galaktosidas A är en av lysosomernas enzymer, som bryter ner olika ämnen som därefter kan vara tillgängliga för produktion av nya ämnen.
Ansamlingen av dom så kallade glykosfingolipider (framför allt globotriaocylceramid, Gb3), som skulle brytas ner av alfa-galaktosidas A, skadar bland annat blodkärlen, hjärtat, njurarna och nervsystemet.
Ärftlighet
Fabrys sjukdom är en X-kromosombunden recessivt ärftlig sjukdom, vilket innebär att alla män med en muterad gen utvecklar sjukdomen. Kvinnor med en muterad gen kan också utveckla sjukdomen och bli i värsta fall lika sjuka som män. Denna variation hos kvinnor beror på den slumpmässiga inaktiveringen av den ena X-kromosomen under det tidiga embryostadiet.
Klinik
Sjukdomens manifestationer är associerade med enzymets kvarvarande funktion. Det är därför män (i jämförelse med kvinnor) ofta utvecklar de olika manifestationerna tidigare i livet samt får en mer typisk sjukdomsbild.
Sjukdomens första manifestationer brukar komma i barnåren i form av:
- neuropatiska smärtor i händer och fötter (akroparestesier),
- minskad svettningsförmåga (hypohidros),
- hudförändringar (angiokeratom, telangiektasier) och
- ögonförändringar i hornhinna (cornea verticillata).
Akroparestesierna, som kan utlösas av bland annat feber, fysisk eller psykisk belastning, försvinner med tiden.
Fabry sjukdomens sena komplikationer som uppträder i vuxen ålder är:
- kryptogen stroke,
- hypertrof kardiomyopati (av vänster kammare), klaffel, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och arytmi,
- kronisk njursvikt och njurcystor,
- dyspné, obstruktivitet och kronisk bronkit,
- diarré, förstoppning och buksmärtor och
- Raynauds fenomen.
Diagnostik och undersökning
Misstanke om sjukdomen uppstår på grund av manifestationerna ovan och/eller att en släktning har sjukdomen. Att upptäcka och diagnostisera Fabrys sjukdom hos en individ, utan känd sjukdom i familjen, kräver stor uppmärksamhet av läkare inom flera olika specialiteter (såsom neurolog, dermatolog, oftalmolog, kardiolog, nefrolog, reumatolog).
Diagnostiska verktyg:
- Cornea verticillata anses patognomont för Fabrys sjukdom och vid misstänkt sjukdom bör personen remitteras till oftalmolog.
- Hos män bekräftas diagnosen genom låg aktivitet av enzymet alfa-galaktosidas A i leukocyter. Denna metod kan dock inte utesluta sjukdomen hos kvinnor med medellåg enzymaktivitet.
- DNA-diagnostik i en av familjens medlemmar: GLA-gen i kromosom X.
- Hud- eller njurbiopsi i enstaka fall.
Differentialdiagnoser
- Reumatiska sjukdomar
- Idiopatisk hypertrof kardiomyopati
- Hereditär hemorragisk telangiektasi
- Porfyri
- Multipel skleros
- Kolon irritabile, med flera
Behandling
Det finns två typer av specifika behandlingar för Fabrys sjukdom:
Intravenös infusion av enzymersättning: rekombinant humant alfa-galaktosidas A (Replagal) eller B (Fabrazym). Replagal administreras med en dos om 0,2 mg/kg kroppsvikt varannan vecka under cirka 40 minuter. Fabrazym administreras med en dos om 1 mg/kg kroppsvikt varannan vecka under cirka 2 timmar. Indikation att starta behandlingen bedöms av behandlade barn- eller vuxenendokrinolog med stöd av publicerade riktlinjer (se nedan).
Per oral ”chaperone” behandling. Migalastat (Galafold) är en eskorterande farmakologisk substans som är utformad för att binda till de aktiva ställena på vissa mutanta former av alfa-galaktosidas A; dessa genotyper refereras till som behandlingsbara mutationer. Migalastatbindningen stabiliserar och återställer enzymaktiviteten och leder till nedbrytning av Gb3. Galafold är en ny medicin och ges en gång (1 kapsel) varannan dag hos patienter över 16 års ålder.
Prognos
- Stroke
- Hypertrof kardiomyopati (av vänster kammare)
- Hjärtinfarkt
- Kronisk njursvikt
Med anledning av detta, sker uppföljning av vuxna personer med diagnostiserad sjukdom (med eller utan behandling) i princip en gång årligen via Centrum för sällsynta diagnoser, med bland annat blod- och urinprover, EKG, UCG och Iohexol clearence.
Särskilda och/eller förebyggande råd
Rökning, som skadar lungorna och bidrar till angiopati, bör undvikas.
Övrigt
I samband med diagnostisering, erbjuds genetisk vägledning till den berörda familjen. Anlagsbärar- och fosterdiagnostik samt preimplantatorisk genetisk diagnostik i samband med provrörsbefruktning är möjliga.
Vidare information
- Kanadensiska riktlinjer
- Engelska riktlinjer
- Europeiska riktlinjer
- Fabryföreningen i Sverige som är medlem i Riksförbundet Sällsynta diagnoser: www.fabry.se, www.sallsyntadiagnoser.se
- Centrum för sällsynta diagnoser vid Karolinska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Akademiska Sjukhuset.
ICD-10
E75.2F: Fabry-Andersons sjukdom
Referenser
- Socialstyrelsens hemsida för ovanliga diagnoser: ”Fabrys sjukdom”, 2014
- ”Endokrinologi”, redaktör Sibritt Werner, 3 upplagan, 2015
- ”Klinisk Endokrinologi”, redaktörer Stefan Sjöberg och C
-
Diabetes mellitus typ 1
För 90 år sedan var typ 1-diabetes en ovanlig sjukdom i Sverige och i världen, men har ökat gradvis de senaste decennierna. I Sverige uppskattas antalet individer med typ 1-diabetes till cirka 50 000.
-
Så är det att leva med hypogonadism
Manlig hypogonadism ger ofta diffusa symtom och det kan vara svårt att ställa diagnos. I en patientenkät berättar män om hur de upplever sin testosteronbrist, vilket kan vara till hjälp för att känna igen dessa patienter.
-
Testosteronbrist: 6 utmaningar för dig som primärvårdsläkare
Det finns flera utmaningar vid utredning och behandling av testosteronbrist. Mikael Lehtihet, docent och överläkare i endokrinologi vid Capio S:t Görans sjukhus, går igenom några av dem.
-
Man med symtom som ses vid hypogonadism – men även andra tillstånd
En 53-årig man kommer till vårdcentralen på grund av errektionsproblematik, nedsatt lust, trötthet samt bristande fysisk och psykisk ork. Beror detta på testosteronbrist eller något helt annat?
-
Diabetesfotsår (diabetesfot)
Cirka 25 procent av alla med diabetes får ett diabetesfotsår, som uppstår som en följd av senkomplikationerna neuropati och perifer arteriell sjukdom. Utredningen bygger på anamnes och kliniska fynd.
-
Typ 2-diabetes
Typ 2-diabetes är en kronisk metabol sjukdom med många bakomliggande orsaker. Globalt har cirka 419 miljoner vuxna personer typ 2-diabetes. Minst två tredjedelar av patienterna är överviktiga.
-
Binjurebarksvikt (Addisons sjukdom)
Binjurebarksvikt definieras oftast som kortisolbrist, men ibland förekommer samtidig brist på mineralokortikoider och androgener beroende på genes till tillståndet.
-
Hyperparatyreoidism
Sjukdomen innebär en överproduktion av paratyroideahormon. I de flesta fall är de kliniska fynden få men i långt gångna fall kan patienten få njursymtom och osteoporos-tecken.