Gynekologi/Obstetrik

Större tilltro till p-piller än mobilapplikation bland vårdpersonal
Under de senaste åren har kvinnor fått allt fler hormonfria preventivmetoder att välja mellan. Ändå ser sjukvårdspersonal kombinerade p-piller som en generellt sett säkrare metod än till exempel naturlig familjeplanering, det visar svarsresultaten av NetdoktorPro:s fortbildning.

Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka.
– Jag känner att jag experimenterat färdigt med preventivmedel, säger hon.
-
Hormonfria preventivmetoder – för vem?
Det råder en allmän skepsism mot att använda hormonbaserade preventivmedel. Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och reproduktionsmedicin vid Karolinska Institutet, anser att det är bra att det idag finns alternativ till p-piller och att sjukvården bör informera om samtliga preventivmetoder. Samtidigt är det vissa saker man bör ha i åtanke på patientmötet.
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
Medicinska nyheter inom gynekologi/obstetrik
-
Läkemedlet mot svår PMS inte bättre än placebo
I en studie har 260 kvinnor med PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, testat det första riktade läkemedlet i sitt slag. Förväntningarna var stora och många fick minskade besvär. Men det fick även många i placebogruppen.
-
Nya råd om koffein för gravida
Nu sänker Livsmedelsverket den mängd koffein som anses säker för gravida. Rådet är baserat på forskning som visar på en ökad risk för missfall vid en för hög konsumtion. Även fostrets vikt kan påverkas av ett koffeinintag som överstiger rekommendationen.
-
Vissa regioner inför tidigare igångsättning - andra väntar
Det tycks vara säkrare att sätta igång en förlossning vid vecka 41 istället för vecka 42, visar ny svensk forskning. I Dalarna började man med igångsättningar i vecka 41 istället för vecka 42 redan i april i år. Nu meddelar Sahlgrenska sjukhuset att de beslutat att ändr...
-
Fetmakirurgi minskar risk för missbildningar hos barnet
Barn som fötts av kvinnor som genomgått en fetmaoperation har lägre risk för att drabbas av allvarliga missbildningar, jämfört med barn som fötts av kvinnor med svår fetma, enligt en svensk ny studie.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
-
Nokturi hos kvinnor
Ett tillstånd där kvinnan vaknar en eller flera gånger på natten för att tömma urinblåsan och varje blåstömning föregås och efterföljs av sömn.
-
Myom
Den ojämförligt vanligaste godartade tumören i kvinnliga genitalia.
-
Fråga patienten om nattkissning
NetdoktorPro har lanserat en rapport om nokturi, nattkissning. Den erbjuder värdefull kunskap från både behandlande läkare och nokturipatienter. Materialet avslöjar bland annat att många läkare har svårt att diagnostisera nattkissning.
-
Ny bok om klimakteriet
”Jag tycker att det i dag finns en kunskapsbrist om övergångsåldern”, säger Mats Hammar, professor i obstetrik och gynekologi.