Gynekologi/Obstetrik

Större tilltro till p-piller än mobilapplikation bland vårdpersonal
Under de senaste åren har kvinnor fått allt fler hormonfria preventivmetoder att välja mellan. Ändå ser sjukvårdspersonal kombinerade p-piller som en generellt sett säkrare metod än till exempel naturlig familjeplanering, det visar svarsresultaten av NetdoktorPro:s fortbildning.

Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka.
– Jag känner att jag experimenterat färdigt med preventivmedel, säger hon.
-
ESMO 2022: Höjdpunkter om ovarialcancer
Långtidsdata visar på god effekt av PARP-I vid behandling av HRP+ ovarialcancer. De största nyheterna inom gynekologisk onkologi på årets ESMO var utan tvekan presentationen av överlevnadsdata från SOLO1/GOG-3004 samt PAOLA-1/Engot-ov25 som båda gav stöd åt underhållsbe...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
Medicinska nyheter inom gynekologi/obstetrik
-
Läkemedlet mot svår PMS inte bättre än placebo
I en studie har 260 kvinnor med PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, testat det första riktade läkemedlet i sitt slag. Förväntningarna var stora och många fick minskade besvär. Men det fick även många i placebogruppen.
-
Nya råd om koffein för gravida
Nu sänker Livsmedelsverket den mängd koffein som anses säker för gravida. Rådet är baserat på forskning som visar på en ökad risk för missfall vid en för hög konsumtion. Även fostrets vikt kan påverkas av ett koffeinintag som överstiger rekommendationen.
-
Vissa regioner inför tidigare igångsättning - andra väntar
Det tycks vara säkrare att sätta igång en förlossning vid vecka 41 istället för vecka 42, visar ny svensk forskning. I Dalarna började man med igångsättningar i vecka 41 istället för vecka 42 redan i april i år. Nu meddelar Sahlgrenska sjukhuset att de beslutat att ändr...
-
Fetmakirurgi minskar risk för missbildningar hos barnet
Barn som fötts av kvinnor som genomgått en fetmaoperation har lägre risk för att drabbas av allvarliga missbildningar, jämfört med barn som fötts av kvinnor med svår fetma, enligt en svensk ny studie.
-
Fick fel behandling – nu varnar hon andra med nokturi
Krävs medicinsk kunskap för att patienten ska få rätt hjälp för sin nokturi? Så var fallet för pensionären Titti, som tidigare arbetet som sjuksköterska. Nu berättar hon om sin upplevelse och överläkaren Aino Fianu Johansson ger sin syn på det hela.
-
Nokturi saknar tillhörighet hos läkarspecialitet
Nokturi är dels en komplikation där behandlingen riktas mot den primära orsaken, så som prostatacancer som tas omhand av urologen. Men vad händer med patienter vars nokturi är grundläggande?
-
Endometrios
Endometrios har kallats den dolda sjukdomen trots att den drabbar 10–15 procent av alla fertila kvinnor.
-
Myom
Den ojämförligt vanligaste godartade tumören i kvinnliga genitalia.
-
Livmoderhalscancer
De två dominerande cancersjukdomarna som uppstår i livmodern är livmodershalscancer (cervixcancer) och livmoderkroppscancer (corpuscancer). Globalt är cervixcancer en av de vanligaste cancerformerna hos kvinnor.