
Gynekologi/Obstetrik

Större tilltro till p-piller än mobilapplikation bland vårdpersonal
Under de senaste åren har kvinnor fått allt fler hormonfria preventivmetoder att välja mellan. Ändå ser sjukvårdspersonal kombinerade p-piller som en generellt sett säkrare metod än till exempel naturlig familjeplanering, det visar svarsresultaten av NetdoktorPro:s fortbildning.

Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka.
– Jag känner att jag experimenterat färdigt med preventivmedel, säger hon.
-
Hormonfria preventivmetoder – för vem?
Det råder en allmän skepsism mot att använda hormonbaserade preventivmedel. Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och reproduktionsmedicin vid Karolinska Institutet, anser att det är bra att det idag finns alternativ till p-piller och att sjukvården bör informera om samtliga preventivmetoder. Samtidigt är det vissa saker man bör ha i åtanke på patientmötet.
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Gonorré
Under 2017 anmäldes 2 533 fall av gonorré i Sverige. Sjukdomen ger symtom såsom sveda vid vattenkastning och gul, mukopurulent flytning från urinröret. Asymtomatisk infektion är vanlig hos kvinnor.
-
Förebygga och behandla stress hjälper cancerpatienter
Det finns vetenskapligt stöd för ett samband mellan allvarlig stress och cancersjukdom, som livmoderhalscancer, samt även för att stress kan leda till sämre överlevnadsprognos. Nätverket mot gynekologisk cancer vill att vården blir bättre på förebyggande insatser mot stress och på att behandla psykologiska besvär hos redan cancerdrabbade.
-
Nokturi saknar tillhörighet hos läkarspecialitet
Nokturi är dels en komplikation där behandlingen riktas mot den primära orsaken, så som prostatacancer som tas omhand av urologen. Men vad händer med patienter vars nokturi är grundläggande?

Medicinska nyheter inom gynekologi/obstetrik
-
Vissa regioner inför tidigare igångsättning - andra väntar
Det tycks vara säkrare att sätta igång en förlossning vid vecka 41 istället för vecka 42, visar ny svensk forskning. I Dalarna började man med igångsättningar i vecka 41 istället för vecka 42 redan i april i år. Nu meddelar Sahlgrenska sjukhuset att de beslutat att ändr...
-
Fetmakirurgi minskar risk för missbildningar hos barnet
Barn som fötts av kvinnor som genomgått en fetmaoperation har lägre risk för att drabbas av allvarliga missbildningar, jämfört med barn som fötts av kvinnor med svår fetma, enligt en svensk ny studie.
-
HPV-test kan rädda liv - men regioner följer inte rekommendationerna
Kvinnor mellan 30-70 år bör screenas med hjälp av HPV-tester för att förebygga livmoderhalscancer, det skriver Socialstyrelsen i sina riktlinjer. Men åtta regioner i landet följer inte riktlinjerna, visar en granskning från SVT Nyheter.
-
Ökad risk för dödfödsel vid lång graviditet
En lång graviditet kan innebära risker för barnet, enligt en ny studie i tidsskriften Plos Medicine. Resultaten visar att risken att föda ett dött barn ökar efter graviditetsvecka 40.
-
Nokturi hos kvinnor
Ett tillstånd där kvinnan vaknar en eller flera gånger på natten för att tömma urinblåsan och varje blåstömning föregås och efterföljs av sömn.
-
Myom
Den ojämförligt vanligaste godartade tumören i kvinnliga genitalia.
-
Livmoderhalscancer
De två dominerande cancersjukdomarna som uppstår i livmodern är livmodershalscancer (cervixcancer) och livmoderkroppscancer (corpuscancer). Globalt är cervixcancer en av de vanligaste cancerformerna hos kvinnor.
-
Ny bok om klimakteriet
”Jag tycker att det i dag finns en kunskapsbrist om övergångsåldern”, säger Mats Hammar, professor i obstetrik och gynekologi.
-
Att kvalitetssäkra framtidens vård
Vårdpersonal stöter dagligen på problem på sin arbetsplats som påverkar både arbetsmiljön och patientsäkerheten. Vi i "Arbetsgruppen för vårdreform" menar att den bristande kommunikationen mellan de anställda och beslutsfattarna måste åtgärdas.
-
Infertilitet (Ofrivillig barnlöshet)
Omkring 10-15 procent av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet. Orsakerna till detta finns lika ofta hos mannen som hos kvinnan eller hos båda. Genom behandling och assisterad befruktning kan en stor andel av de drabbade få hjälp att bli föräldrar.
-
Äldre blir ofta avvisade vid nokturi
En störd nattsömn som följd av nokturi är besvärligt oavsett ålder och leder ofta till somatiska besvär. Emellertid tenderar yngre att tas på större allvar av vården. Men åldrande innebär inte att behöva leva med nokturi, menar professor Johan Lökk.
-
Vill hitta nya terapier mot adenomyos
Just nu pågår en svensk pilotstudie som undersöker prolaktins roll vid behandling av adenomyos hos kvinnor med symtom.