Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder

Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. 
– Jag känner att jag experimenterat färdigt med preventivmedel, säger hon.


Publicerad den: 2019-06-12

Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Annons

Det började som för så många andra unga kvinnor i tonåren med ett besök på ungdomsmottagningen och ett recept på p-piller. Därefter följde en tung period i Linns liv med djupa depressioner.

– Jag blev jättedeprimerad och fick mycket mellanblödningar, säger den idag 35-åriga Linn Björkstrand från Örebro.

Mådde successivt sämre och sämre

När hon väl började med p-stav blev mellanblödningarna färre. Samtidigt uppstod biverkningar med viktuppgång, förlorad sexlust och återkommande svampinfektioner. Den psykiska ohälsan förblev densamma, så efter några år valde hon att helt vara utan preventivmedel.

Annons
Annons

– Jag tänkte, det här kan inte bero på mig. När jag då tog ut den blev jag som en ny person. Det är så hemskt att jag gått runt och mått så dåligt i så många år.

Efter några år drabbades Linn av en ofostrig graviditet, det vill säga när moderkaka och fosterhinnor bildas men embryo saknas. Efter händelsen blev hon rekommenderad hormonspiral som preventivmetod.

Läs även: Hormonfria preventivmetoder – för vem?

"Barnmorskan hittade inte spiralen"

Idag har hon haft två spiraler i drygt fyra år och hon beskriver metoden som den bästa hittills. Efter att den andra spiralen sattes in, för drygt ett år sedan, upplevde dock Linn och hennes partner att trådarna från preparatet irriterade och var obekväma. När barnmorskan gjorde ett försök att dra rätt trådarna menar Linn att något gick snett, vilket uppdagades vid nästa besök.

Annons
Annons

– Barnmorskan hittade inte spiralen. Jag hade inte känt att spiralen åkt ut, så barnmorskan tror att den åkt in i livmodern, säger Linn.

Vi på NetdoktorPro frågar Andréa Dahlman, legitimerad barnmorska sedan 20 år tillbaka med erfarenhet från ungdomsmottagning, gynmottagning, mödravård, förlossning, BB och BVC, om varför hon tror att detta hände.

Hon menar att spiralen ska sitta i livmodern men att det måste ha uppstått en miss i kommunikationen mellan Linn och hennes barnmorska.

– Kanske har barnmorskan sagt att i första läget att spiralen har kommit längre upp i livmodern, en del säger “vandrat upp i livmodern”, så att trådarna inte är nåbara ur livmoderhalsens mynning, säger Andréa Dahlman och fortsätter:

– Ibland klipper man trådarna lite kortare för att det inte skall uppstå besvär för partnern när man har sex. Ibland blir spiraltrådarna kortare än vad som var tänkt och då kan trådarna vara svåra att få tag på. Livmoderns läge kan också påverka så när man sedan återgår till sitt vanliga liv från gynstolen så kan trådarna åka upp lite till. Oftast går de att få tag på men man behöver ha vana. Ibland får man ta hjälp av en kollega. Om inga trådar är synliga rekommenderas ibland kontroll av spiralläget med vaginalt ultraljud så att man kan lokalisera spiralen eller för att utesluta att kvinnan i sällsynta fall inte stött ut spiralen utan att märka det.

Linn: “Jag orkar inte hålla på längre”

Tidigare i år bad Linn om en remiss för sterilisering.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Jag orkar inte hålla på längre med hormonella preventivmedel. Jag mår inte dåligt hela tiden, men min psykiska hälsa har varit mycket bättre när jag avstått hormoner.  Att hålla på med preventivmedel tills mensen är slut, det vill jag inte och det orkar jag inte, säger hon.

Det finns ju hormonfria preparat på marknaden, så som kopparspiral eller att använda sig av så kallade “säkra perioder”?

– Eftersom jag hade riklig menstruation blev jag rekommenderad att inte ta kopparspiral. Dessutom har en kopparspiral också trådar som kan stickas, säger hon och fortsätter:

– Jag känner att jag experimenterat färdigt med preventivmedel. Och att kolla säkra perioder är för mig omöjligt eftersom jag inte haft regelbunden mens på flera år.

Önskan om sterilisering har Linn haft sedan hon fick sitt första barn för sju år sedan.

– Eftersom jag vet att jag inte vill ha några fler barn ser jag inte riktigt syftet med att hålla på med preventivmedel när jag inte måste.

Linn hoppas kunna göra en sterilisering under 2019 och i samband med narkosen kommer spiralen plockas ut.

“Borde finnas preventivmedel för män”

Med flera preventivmetoder i bagaget ser Linn idag annorlunda på hur allt startades. Idag ser hon skeptiskt på att hon invigdes i flera olika hormonpreparat i ung ålder.

– Jag tycker också det är orimligt att som 15-åring komma ihåg att ta piller varje dag. Och den mängden hormoner kan inte vara bra, säger hon och fortsätter: 

– Det är många som mår dåligt utan att veta varför, och utan att veta att det kan bero på preventivmedel. Det är dåligt att det inte finns preventivmedel för män, utan att man som kvinna måste ta det ansvaret.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.