Första besluten om nationell högspecialiserad vård
Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och trofoblastsjukdom, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.

Socialstyrelsen har i uppdrag av regeringen tagit reda på vilken specialistvård som bör centraliseras till endast fem sjukhus i Sverige. Nu har beslutet kommit om vilka diagnoser och åtgärder som framöver kommer ingå i det som kallas nationell högspecialiserad vård.
Det handlar om en viss vård vid endometrios och tumörer som kan uppstå i samband med graviditet, så kallade trofoblastsjukdom. Även den avancerade formen av kejsarsnitt, EXIT, som utförs för att säkerställa fri luftväg hos fostret.
– Vi har fått in över 100 remissvar varav merparten har varit positiva till förslagen om att koncentrera dessa tre vårdområden. Det är positivt att så många varit engagerade i de här frågorna och det har gjort att vi haft ett gediget underlag att utgå ifrån, säger Kristina Wikner, enhetschef för nationell högspecialiserad vård, i ett uttalande.
Ökar kompetens och förbättrar vård
Orsaken till att man centraliserar vården är att man konstaterat att övning ger färdighet. Om sjukvårdspersonalen får fler patienter att behandla underhåller de på så vis också sin kompetens, och vården blir på så vis bättre. Det handlar också om att viss vård kräver personal med multikompetens.
Var och vid vilket sjukhus som den högspecialiserade vården kommer utföras är ännu inte klarlagt. Regionerna kommer i september få ansöka om tillstånd för att bedriva den här typen av vård. Men endast fem sjukhus kommer få det beviljat.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
– Besluten vi nu har tagit syftar till att skapa förutsättningar för en ökad vårdkvalitet och patientsäkerhet. De första tillståndsbesluten beräknas kunna tas av nämnden för nationell högspecialiserad vård i mars 2020, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett uttalande.
Patientfall: Petra hittar inte rätt preventivmetod – vad gör du?
"Vinst för patienterna"
Viss kirurgi vid endometrios koncentreras till fem enheter, till skillnad från idag när dessa ingrepp utförs på 20-30 kliniker. Den ovanliga kirurgiska åtgärden EXIT samt monitorering och diagnostik vid trofoblastsjukdomar kommer koncentreras till en enhet.
– Vi tror att det här beslutet både kommer att innebära vinster för patienterna när det gäller exempelvis behandlingstid och tillgång till nya läkemedel, men också bidra till ökad kunskap och möjlighet till forskning om trofoblastsjukdomar generellt, säger Ulrika Joneborg, ordförande i sakkunniggruppen för trofoblastsjukdomar, i ett uttalande.
Läs även: Därför väljer Lina sterilisering som preventivmetod
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Fortbildning för neurologer
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
- Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/forsta-besluten-tagna-pilotomraden-blir-nationell-hogspecialiserad-vard/
Källor
-
ESMO 2022: Höjdpunkter om ovarialcancer
Långtidsdata visar på god effekt av PARP-I vid behandling av HRP+ ovarialcancer. De största nyheterna inom gynekologisk onkologi på årets ESMO var utan tvekan presentationen av överlevnadsdata från SOLO1/GOG-3004 samt PAOLA-1/Engot-ov25 som båda gav stöd åt underhållsbe...
-
Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. – Jag känner att jag experimenterat färdigt ...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?