Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?

Upp till tio procent av alla kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av hormonbaserade preventivmedel. Dessa symtom försvinner sällan med tiden, vilket gör det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception. Det menar Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och reproduktionsmedicin vid Karolinska Institutet, som har varit med och tagit fram patientfallet.
I patientfallet får du följa 36-åriga Petra som precis helt har slutat amma och menstruationen återkom för cirka fyra månader sedan. Hon och hennes man har skyddat sig med kondom sedan senaste förlossningen, men vill nu ha ett säkrare preventivmedel. Hon vill inte använda hormonella preventivmedel då det tidigare har resulterat i påtaglig humörpåverkan och nedstämdhet. Å andra sidan är hon tveksam till kopparspiral då hon har läst att man kan få olika biverkningar av kopparinnehållet.
Gå till patientfallet om icke-hormonella preventivmetoder här.
Fler patientfall
NetdoktorPro erbjuder även patientfall om andra tillstånd. Här hittar du samtliga patientfall och fler är på väg.
-
ESMO 2022: Höjdpunkter om ovarialcancer
Långtidsdata visar på god effekt av PARP-I vid behandling av HRP+ ovarialcancer. De största nyheterna inom gynekologisk onkologi på årets ESMO var utan tvekan presentationen av överlevnadsdata från SOLO1/GOG-3004 samt PAOLA-1/Engot-ov25 som båda gav stöd åt underhållsbe...
-
Större tilltro till p-piller än mobilapplikation bland vårdpersonal
Under de senaste åren har kvinnor fått allt fler hormonfria preventivmetoder att välja mellan. Ändå ser sjukvårdspersonal kombinerade p-piller som en generellt sett säkrare metod än till exempel naturlig familjeplanering, det visar svarsresultaten av NetdoktorPro:s fort...
-
Hormonfria preventivmetoder – för vem?
Det råder en allmän skepsism mot att använda hormonbaserade preventivmedel. Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och reproduktionsmedicin vid Karolinska Institutet, anser att det är bra att det idag finns alternativ till p-piller och att sjukvården bör informera om samtliga preventivmetoder. Samtidigt är det vissa saker man bör ha i åtanke på patientmötet.
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?