Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Patientfall | Gynekologi/Obstetrik

Vilken preventivmetod passar för Petra?

Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-23

Vilken preventivmetod passar för Petra?

Upp till tio procent av alla kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av hormonbaserade preventivmedel. Dessa symtom försvinner sällan med tiden, vilket gör det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.  Det menar Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och reproduktionsmedicin vid Karolinska Institutet, som har varit med och tagit fram patientfallet.

I patientfallet får du följa 36-åriga Petra som precis helt har slutat amma och menstruationen återkom för cirka fyra månader sedan.  Hon och hennes man har  skyddat sig med kondom sedan senaste förlossningen, men vill nu ha ett säkrare preventivmedel. Hon vill inte använda hormonella preventivmedel då det tidigare har resulterat i påtaglig humörpåverkan och nedstämdhet. Å andra sidan är hon tveksam till kopparspiral då hon har läst att man kan få olika biverkningar av kopparinnehållet.

Gå till patientfallet om icke-hormonella preventivmetoder här.

Fler patientfall

NetdoktorPro erbjuder även patientfall om andra tillstånd. Här hittar du samtliga patientfall och fler är på väg.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.