Allt fler föds med akut kejsarsnitt
Allt fler förlossningar slutar med kejsarsnitt. Det visar nya siffror från socialstyrelsen.
Antalet kejsarsnitt har ökat varje år de senaste fem åren och förra året genomfördes närmare 19 procent av förlossningarna med just kejsarsnitt. Framförallt är det de akuta snitten som ökat. Varför det ser det ut som det gör går inte att svara på endast genom att titta på siffrorna menar socialstyrelsen som nu kommer sitta närmare på den uppåtgående trenden med framför allt akuta kejsarsnitt.
– Vi vet att det är bra att vi kan göra akuta kejsarsnitt när det finns behov för mamma eller barn, det är en viktig åtgärd. Vi vill ha så låg andel kejsarsnitt som möjligt men ändå med hög medicinsk nivå, säger Anna Sandström, föredragande läkare på Socialstyrelsen och specialist i obstetrik vid Karolinska universitetssjukhuset till TT.
Skillnad mellan regioner
Andelen kejsarsnitt verkar enligt socialstyrelsens statistik dessutom skilja sig mellan olika regioner. I Stockholm och Värmland är andelen som högst, omkring 21 procent. Östergötland tillsammans med Dalarna och Jönköping har den lägsta andelen kejsarsnitt, cirka 13,5 procent.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
- SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/fler-fods-med-akut-kejsarsnitt
Källor
-
Första besluten om nationell högspecialiserad vård
Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och trofoblastsjukdom, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.
-
Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. – Jag känner att jag experimenterat färdigt ...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?