Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt fler föds med akut kejsarsnitt

Allt fler förlossningar slutar med kejsarsnitt. Det visar nya siffror från socialstyrelsen. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-12-12

Annons

Antalet kejsarsnitt har ökat varje år de senaste fem åren och förra året genomfördes närmare 19 procent av förlossningarna med just kejsarsnitt. Framförallt är det de akuta snitten som ökat. Varför det ser det ut som det gör går inte att svara på endast genom att titta på siffrorna menar socialstyrelsen som nu kommer sitta närmare på den uppåtgående trenden med framför allt akuta kejsarsnitt. 

– Vi vet att det är bra att vi kan göra akuta kejsarsnitt när det finns behov för mamma eller barn, det är en viktig åtgärd. Vi vill ha så låg andel kejsarsnitt som möjligt men ändå med hög medicinsk nivå, säger Anna Sandström, föredragande läkare på Socialstyrelsen och specialist i obstetrik vid Karolinska universitetssjukhuset till TT. 

Skillnad mellan regioner 

Andelen kejsarsnitt verkar enligt socialstyrelsens statistik dessutom skilja sig mellan olika regioner. I Stockholm och Värmland är andelen som högst, omkring 21 procent. Östergötland tillsammans med Dalarna och Jönköping har den lägsta andelen kejsarsnitt, cirka 13,5 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/fler-fods-med-akut-kejsarsnitt

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.