Så är det att leva med hypogonadism - patienternas egna ord
Manlig hypogonadism ger ofta diffusa symtom och det kan vara svårt att ställa diagnos. I en patientenkät berättar män om hur de upplever sin testosteronbrist, vilket kan vara till hjälp för att känna igen dessa patienter.
Bland män över 50 år har två till fem procent symtomgivande testosteronbrist, så kallat hypogonadism. Symtom som förknippas med hypogonadism är impotens, minskad sexlust, nedstämdhet, trötthet och minskad muskelmassa. Men det kan också ge helt andra symtom som även ses vid andra tillstånd, till exempel depression och hypotyreos.
Orsaken till manlig hypogonadism kan vara skador i testikeln som leder till minskad testosteronproduktion, insöndring av gonadotropiner från hypotalamus och hypofys är intakt. Testosteronbrist kan även förekomma vid kroniska sjukdomar, såsom vid reumatisk- och kardiovaskulär sjukdom, typ 2-diabetes, kronisk njursjukdom eller kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Men det finns flera andra orsaker till låga testosteronnivåer.
Vill du som läkare uppdatera din kunskap om hypogonadism kan du gå NetdoktorPro:s fortbildning, framtagen tillsammans med Stefan Arver, överläkare vid ANOVA på Karolinska Universitetssjukhuset. Fortbildningen tar bara 15 minuter att genomföra och alla svar är anonyma.
Tipsa om patientutbildning om testosteronbrist
För att öka kunskapen om testosteronbrist hos allmänheten erbjuder patientsajten Netdoktor.se en online-utbildning samt en enkätundersökning. Utbildningen riktar sig främst till personer som har diagnostiserats med hypogonadism eller som har symtom som kan tyda på testosteronbrist. Tipsa gärna dina patienter om utbildningen >>
I enkäten får deltagarna möjlighet att med egna ord beskriva hur det är att leva med testosteronbrist. Så här har några av deltagarna svarat:
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Man i åldersgrupp 61-70 år, Skåne Län:
”Känner mig nedstämd, ingen initiativkraft, orkeslös, har nästan inget hår under armarna, sexuellt nedsatt.”
Man i åldersgrupp 71-80 år, Västra Götalands län:
”Innan var livet lite tråkigt. Men då var man ung och viril! På ålderns höst vill jag fortfarande vara viril och sexuellt pigg. Detta kan jag med mediciner.”
Ny kostnadsfri kurs: Om Addisons sjukdom (för läkare och sjukvårdspersonal) »
Man under 20 år, Norrbottens län:
”Har ej kommit in i puberteten. Ser ut som en tjej och har en extremt liten pung.”
Man i åldersgrupp 71-80 år, Södermanlands län:
”Lite orkeslös, dålig erektion, små testiklar.”
Man i åldersgrupp 61-70 år, Västra Götalands län:
”Mår väldigt dåligt, ångest, oro, inget sexliv.”
Små framsteg för patienter med Duchennes muskeldystrofi – men lång väg kvar
- Det finns fortfarande ett behov av mer forskning för att förbättra villkoren för patienter och för att optimera behandlingarna, säger överläkare Anne-Berit Ekström, vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.
Man i åldersgrupp 61-70 år, Södermanlands län:
”Med extra testosteron (gel) mår jag bättre psykiskt.”
Man i åldersgrupp 61-70 år, Kalmar län:
”Tråkigt att förlora muskelmassa, och sämre allmäntillstånd.”
Man i åldersgrupp 31-40 år, Skåne län:
”Vid övergång från gel till sprutor upplevde jag uttalad trötthet och utmattning. Efter att ha bytt tillbaka till gel är det bättre.”