Psoriasisartrit – patienter vittnar om kunskapsbrist inom primärvården
Ett flertal olika studier visar att psoriasispatienter går runt många år med ledbesvär innan diagnosen psoriasisartrit ställs. Och det är inte ovanligt att patienten får träffa många läkare under resans gång. Det finns en kunskapslucka om psoriasisartrit inom primärvården, menar Barbra Bohannan, samordnare på Psoriasisförbundet. Något som de jobbar hårt för att fylla igen.
– Tyvärr är det väl så att man inte är jättenöjd med vården. Vi genomförde faktiskt här förra vintern en undersökning bland våra medlemmar om specifikt primärvården och hur man ser på bemötandet där när man lever med psoriasis och psoriasisartrit. En tredjedel av respondenterna ansåg ju att kunskapen om just psoriasisartrit i primärvården är inte bara dålig utan mycket dålig, säger Barbra Bohannan, samordnare på Psoriasisförbundet.
Detta diskuterade hon och Gerd-Marie Alenius, överläkare vid reumatologkliniken vid universitetssjukhuset i Umeå, i ett webbinarium (som du kan se här nedan).
Barbra Bohannan har träffat många personer som har fått vänta sex år eller ännu längre innan de har fått sin diagnos och kunnat påbörja behandling, trots att tidig diagnos och behandling är A och O för att hindra leddestruktion och funktionsnedsättning vid psoriasisartrit. Detta har även framkommit i ett flertal studier om vård vid psoriasis.
En förklaring till att det tar lång tid att få diagnos är att psoriasisartrit är en komplex sjukdom som även kan förväxlas med andra tillstånd. Läs mer om det i en artikel här >>
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
Remiss till specialist vid misstanke om psoriasisartrit
Faktum är att patienten inte behöver ha stora besvär av psoriasis i huden för att utveckla psoriasisartrit, vilket primärvårdsläkare kanske inte känner till. Liksom vikten av att remittera till specialist om en psoriasispatient har ledbesvär.
– Vi vet att det finns en stark koppling mellan psoriasis och ledbesvär och att alla ledbesvär och värk inte nödvändigtvis är psoriasisartrit. Det är ju också därför de nationella riktlinjerna av vård vid psoriasis sätter väldigt hög prioritering på just att man ska få en utredning av specialist vid misstanke om psoriasisartrit, säger Barbra Bohannan.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »
I psoriasisförbundets undersökning visade det sig att nästan en femtedel av respondenterna inte hade fått remiss vidare till specialistläkare, trots att de såg sina ledbesvär som stora.
– Så det måste blir lite tydligare det här – vad det är man ska leta efter, att man lyssnar på patienterna och att patienterna är utbildade, säger Barbra Bohannan.
Hjälpas åt att utbilda patienterna och professionen
I förbundets arbete ingår att utbilda patienterna men även professionen kring psoriasis och samsjuklighet.
– Vi skickar ofta ut information till alla hudmottagningar och reumatologmottagningar runt om i landet med information som vi har tagit fram. Vi får otroligt mycket beställningar från vården varje år om vårt informationsmaterial och tittar vi på statistiken från vår hemsidan så ligger psoriasisartrit alltid i topp tre av det som folk söker information om, säger Barbra Bohannan och fortsätter:
– Vi har en stor kunskapsbrist här och då är det jätteviktigt att vi alla hjälps åt att utbilda både patienterna och professionen kring de här sjukdomarna, som kan vara ganska knepiga att diagnostisera och väldigt knepiga att leva med.
TIPS: Här kan man via Psoriasisförbundet kostnadsfritt beställa informationsmaterial om psoriasis och psoriasisartrit >>
För dig som primärvårdsläkare som träffar patienter med psoriasis:
- Ställ alltid frågan om värk till psoriasispatienter
- Tipsa om patientutbildning
- Håll dig uppdaterad och fortbilda dig så ofta du kan
- Använd dig av verktyg i form av riktlinjer
- Rådgör med specialistenheter vid minsta osäkerhet
-
NetdoktorPro rapporterar från ACR-kongressen
Här samlar vi kongressrapporter och intervjuer med medicinska experter som deltagit under American College of Rheumatology (ACR).
-
Inflammatorisk ryggsjukdom och ankyloserande spondylit (AS)
Inflammatorisk ryggsjukdom eller axial spondylartrit (SpA) är det övergripande namnet för denna grupp av sjukdomar. Ankyloserande spondylit (AS) är den svårast sjuka undergruppen.
-
Alla tjänar på att göra psoriasispatienten mer delaktig i sin vård
För att skynda på omhändertagandet kring psoriasisartrit, som för många idag innebär en lång vårdresa, är det viktigt att utbilda patienterna. Men vem har ansvaret? Den frågan ställer NetdoktorPro till experterna.
-
Vanligt att psoriasisartrit förväxlas med andra tillstånd
Vad är det som gör sjukdomen så komplex? Och hur kan man förkorta tiden till diagnos och därmed minska risken för onödig funktionsnedsättning och lidande? Detta diskuterar överläkare Gerd-Marie Alenius och Barbra Bohannan, samordnare på Psoriasisförbundet, i ett webbinarium.
-
En av tre reumatiker svarar inte på sin behandling
Detta är något som forskarna brottas med och visst har de kommit en bit på vägen, berättar reumatologen Tomas Husmark som var på plats under kongressen American College of Rheumatology 2018.
-
Sjögrens syndrom
-
Reaktiva artriter
En reaktiv artrit, ReA, är en steril ledinflammation till följd av en infektion som inte finns i själva leden men på ett annat ställe i kroppen, vanligen i i urinvägar/genitalier eller mag-tarmkanalen.
-
Nu avslöjas läkarnas kunskap om inflammatorisk ryggsjukdom
Hittills har totalt 298 läkare och annan sjukvårdspersonal genomfört NetdoktorPros läkarutbildning om inflammatorisk ryggsjukdom. Svaren visar på god kännedom om sjukdomen och hur den ska följas upp. Den stora utmaningen är att ställa diagnos i ett tidigt skede. Det torde även finnas vissa oklarheter kring val av behandling.