Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Diabetes

Dryckeskonsumtion och risk för CVD hos vuxna med typ 2-diabetes

En prospektiv kohortstudie har undersökt sambandet mellan individuell dryckeskonsumtion och risken för CVD-händelser hos personer med typ 2-diabetes med data från UK Biobank.


Publicerad den: 2024-03-22

Annons

Denna studie, publicerad i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism(1), undersökte om intag av olika typer av drycker har samband med förekomsten av kardiovaskulär sjukdom (CVD) och ischemisk hjärtsjukdom (IHD) hos vuxna med typ 2-diabetes samt om genetisk predisposition för CVD påverkar detta samband.

Forskare analyserade data från UK Biobank från 7315 vuxna personer som följdes under en mediantid på 6,1 år. De drog slutsatsen att en högre konsumtion av sockersötade drycker (SSB), konstgjorda sötningsmedel (ASB) och naturlig juice var dosberoende associerat med en högre förekomst av CVD och IHD. Associationerna förklarades delvis genom BMI när det gällde SSB och ASB samt genom totalt sockerintag gällande SSB och naturlig juice.

Dessutom fann forskarna att de som ersatte hälften av dagskonsumtionen av SSB och naturlig juice med kaffe, te eller yoghurt, men inte med ASB, hade 20-46 procent lägre risk för CVD och IHD. Genetisk predisposition för CVD påverkade inte förhållandet mellan intag av SSB, ASB eller naturlig juice och förekomst av CVD och IHD.

Annons
Annons

Under uppföljningstiden inträffade 878 CVD-händelser, inklusive 517 händelser med IHD. Jämförelser mellan grupperna med högst respektive lägst dryckeskonsumtion gav följande multivariabel-justerade hazard ratios (HR) för CVD (liknande resultat observerades för IHD):

  • HR 1,54 (95% KI 1,14 - 2,07) för SSB

  • HR 1,34 (1,07 - 1,69) för ASB

  • HR 1,33 (1,01 - 1,76) för naturlig juice

Studien bekräftar resultat från andra studier, som visar att SSB och naturlig juice ökar risken för CVD, men enligt denna studie gäller det även för ASB(2). Forskarna anser att de inte fullständigt kan utesluta ett möjligt omvänt orsakssamband, det vill säga att personer med ökad risk för CVD valde att dricka ASB och naturlig juice. För att minska denna felkälla valde forskarna att utesluta de personer som gick ner i vikt eller drabbades av CVD under det första året.

Sammanfattningsvis stödjer denna studie nuvarande rekommendationer för att begränsa konsumtionen av SSB genom att främja osötade alternativ som kaffe, te och naturell yoghurt, men nämner också möjliga CVD-fördelar med att begränsa konsumtionen av ASB och naturlig juice för vuxna med typ 2-diabetes.

Referenser:

  1. Zhu K, Geng T, Qiu Z, et al. Beverage Consumption, Genetic Predisposition, and Risk of Cardiovascular Disease among Adults with Type 2 Diabetes. J Clin Endocrinol Metab. Published online January 27, 2024. doi:10.1210/clinem/dgae050 DOI

  2. Wu Y, Cheng J. Beverage Consumption, Genetic Predisposition, and Risk of CVD in Adults With Type 2 Diabetes. Commentary, Practice Update, February 27 2024. www.practiceupdate.com

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.