Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
NetdoktorPro bevakar | Allmänmedicin

NetdoktorPro i Almedalen 2017

NetdoktorPro är på plats i Visby under Almedalsveckan. Här kan du följa vår direktrapportering och ta del av seminarier och debatter som berör hälso- och sjukvården.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-30

NetdoktorPro i Almedalen 2017

Professor: Jag vill lyfta den farliga tystnaden kring just tarmcancer

Trots flera medicinska framsteg inom forskningen för kolorektalcancer har inte Socialstyrelsen uppdaterat de nationella riktlinjerna sedan 2014. Något som gör att de på flera håll inte följs. Dessutom saknas nya uppföljande patientstudier. Det är en av de viktigaste frågorna i cancervården just nu, menar Mef Nilbert, professor onkologi.

Läs hela artikeln här.

 

Fyra av fem MS-patienter får inte den vård de har rätt till 

MS-patienten har rätt till årlig uppföljning med magnetröntgen och besök hos en neurolog. Men bara en av fem patienter erbjuds denna uppföljning, visar en ny undersökning från bland annat Neuroförbundet. Dessutom är neurologer en läkarminoritet och det skulle behöva utbildas dubbelt så många för att tillgodose behovet.

Läs hela artikeln här.

 

"Det finns patienter som tar snabblån för att de inte längre orkar vänta på remiss"

Trots att var femte svensk lider av obesitas saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket gör att vården av dessa patienter skiljer sig åt i landet. ”Fetma är en sjukdom som kräver behandling på samma sätt som andra kroniska sjukdomar”, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare på Riksförbundet HOBS. Kan en nationell samordnare driva fram en enhetlig fetmavård?

Läs hela artikeln här.

 

Fördomar och fakta om digital vård

Vilka är dina fördomar kring digital vård? Under ett seminarium i Almedalen presenterar ledningen på Kry, en vårdcentral på nätet, vanliga fördomar för att sedan tala om fakta om hur det faktiskt ser ut och går till.

Läs hela artikeln här.

 

Nytt vaccinationsprogram för äldre efterfrågas

Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre sparar både liv och resurser. Det menar Pauline MacDonald, Former National Programme Director, National Health Service, i Storbritannien. Där erbjuds kostnadsfri vaccination mot influensa, pneumokocker och bältros till alla från 65 år och uppåt. Är ett nationellt vaccinationsprogram för äldre befogat även i Sverige?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Läs hela artikeln här.

 

Läkare: För få erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden mot fetma

Sjuklig fetma har blivit en svensk folksjukdom. Samtidigt minskar antalet fetmaoperationer i den offentliga sjukvården. Patienter vittnar om skam och dåligt bemötande vilket gör att allt fler vänder sig till privata kliniker. Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.

Läs hela artikeln här.

 

"Inget skäl till att inte ge alla med hepatit C behandling"

Hur ska vi nå WHO-målet om eliminering av hepatit C till år 2030 om inte fler får tillgång till effektiv behandling? Det frågar sig infektionsexperten Soo Aleman när hon föreläser i Almedalen.

Läs hela artikeln här.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.