Vår rapportering från Almedalsveckan 2018
NetdoktorPro är självklart på plats under Almedalsveckan. Följ vår direktrapportering från Visby här nedan och ta del av spännande seminarier och debatter som berör hälso- och sjukvården.
Förebygga ohälsa hos äldre - insatser saknas
Det svenska barnvaccinationsprogrammet har uppvisat goda resultat. Precis som de allra yngsta har äldre personer över 65 år sämre immunförsvar och löper högre risk för att drabbas av komplikationer vid sjukdom. När ska ett nationellt vaccinationsprogram, som omfattar influensa och pneumokocker, för äldre införas?
Blodcancersjuka dör i väntan på behandling
Tack vare framgångsrika behandlingar med nya läkemedel överlever allt fler blod- och blodcancersjuka i Europa. Samtidigt har införandet av dessa behandlingar varit trögt i Sverige. Detta diskuteras under en debatt i Almedalen.
Dramat kring smärtpatienten
Trots nationella riktlinjer och en nationell smärtplan finns ingen tydlig process för omhändertagande av patienter med långvarig smärta. Resultatet blir onödigt lidande och en diagnos som styr de drabbades liv.
Akut strokevård – så kan fler liv räddas
Det råder kraftig underbehandling och ojämlik tillgång till mekanisk trombektomi. Under ett seminarium i Almedalen ligger fokus på hur regional samverkan och gemensamt styrda resurser kan rädda liv.
Samhällsförlusten för sjukskrivningar
57 miljarder kronor. Så hög är Sveriges årliga kostnad för uteblivet arbete på grund av sjukskrivningar. Hur stor är sjuknotan i din kommun och hur kan samhället minska sjukskrivningarna med hjälp av förebyggande arbete?
Jakten på en jämlik diabetesvård
Det handlar om att bemöta alla patienter, oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och geografisk hemhörighet, lika. Trots att diabetes är vår tids största folksjukdom kännetecknas svensk diabetesvård av extrem ojämlikhet.
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut?
Jakten på en diagnos
Det tar i snitt 3,5 år för en patient att få diagnosen psoriasisartrit, visar en omfattande patientundersökning från Netdoktor. Reumatikerförbundet och Psoriasisförbundet har flera förslag på hur vården kan bli bättre på att hitta och behandla komplexa patienter. Är politiken och professionen redo att lyssna? Och vad har de för analys av varför förslagen inte genomförs?
Vem kan hjälpa den komplexa patienten?
Som kroniskt sjuk i en komplex sjukdom är det vardag att kämpa för att få rätt vård. Patienter som drabbas av sjukdomar där flera olika vårdnivåer och specialiteter är inblandade upplever ofta stor frustration. Men borde det inte gå att organisera vården på ett annat sätt?
Hypotyreos – den dolda folksjukdomen
Underfunktion i sköldkörteln drabbar var tionde kvinna i Sverige och på grund av denna växande folksjukdom är 45 000 patienter sjukskrivna under längre perioder. Men med rätt vård skulle dessa kvinnor få tillbaka sin hälsa och kunna arbeta. Vad kan vården göra för att minska lidandet och de växande sjuktalen bland sköldkörtelsjuka?
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
Försenad sömnfas
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.