Fördomar och fakta om digital vård
Vilka är dina fördomar kring digital vård? Under ett seminarium i Almedalen presenterar ledningen på Kry, en vårdcentral på nätet, vanliga fördomar för att sedan tala om fakta om hur det faktiskt ser ut och går till.
Här presenteras ett urval av vad som togs upp under seminariet.
- 1 668 kronor kostar ett traditionellt besök på vårdcentralen i snitt i Sverige.
- 650 kronor är ersättningen för ett videomöte.
- 96 procent av patienterna säger att det ersatte ett fysiskt läkarmöte.
- Arabiska är det vanligaste språket efter Svenska hos den digitala vårdcentralen.
- 3 procent av patienterna hänvisas till akuten.
- 98,5 procent av användarna använder mobilen för sin videokonsultation.
- 11 procent av patienterna uppgav att de skulle sökt akuten om de inte nyttjat den digitala tjänsten.
- 30-35 procent av ett fysiskt läkarbesök kan gå via ett digitalt vårmöte. Med mer provtagning kan det öka till 60 procent.
- Senast 2025 kommer digitala besök att överskrida antalet fysiska möten.
Fast vårdkontakt viktigast för patienten
När de kroniskt sjuka själva fick välja bland olika åtgärder för att förbättra sjukvården angav hela 78 procent ”fast vårdkontakt” som det allra viktigaste. Att få uppföljning på sina provsvar, samt fler läkare och sjuksköterskor, ansågs också betydelsefullt. Det visar den hittills mest omfattande undersökningen bland personer med en kronisk sjukdom, som Netdoktor genomfört.
"Det är intressant att för en gångs skull få höra hur de mest vårdbehövande patienterna ser på frågor om e-hälsa. Undersökningen visar att en stor andel är öppna för digitala hjälpmedel. Men att få ha en fast vårdkontakt och träffa samma personal varje gång värderar man mycket högre. Det säger oss att det grundläggande måste först fungera: Att det finns någon som känner mig och min sjukdom och som kan ta emot alla dessa digitala data, säger Ann-Charlotte Beckman, vd på Netdoktor.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Vanlig patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
Fortbilda dig inom kardiologi
Nu kan du testa din kunskap inom kardiologi genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar. Följ patientfall om bland annat förmaksflimmer och diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Lathund: Förskrivning enligt de nya utbytesreglerna
Har du koll på vilka uppgifter du ska ange vid förskrivning, enligt de nya regelverket för generiskt utbyte? Med hjälp av sakkunnig på Läkemedelsverket har NetdoktorPro tagit fram en lathund.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu