Fördomar och fakta om digital vård
Vilka är dina fördomar kring digital vård? Under ett seminarium i Almedalen presenterar ledningen på Kry, en vårdcentral på nätet, vanliga fördomar för att sedan tala om fakta om hur det faktiskt ser ut och går till.
Här presenteras ett urval av vad som togs upp under seminariet.
- 1 668 kronor kostar ett traditionellt besök på vårdcentralen i snitt i Sverige.
- 650 kronor är ersättningen för ett videomöte.
- 96 procent av patienterna säger att det ersatte ett fysiskt läkarmöte.
- Arabiska är det vanligaste språket efter Svenska hos den digitala vårdcentralen.
- 3 procent av patienterna hänvisas till akuten.
- 98,5 procent av användarna använder mobilen för sin videokonsultation.
- 11 procent av patienterna uppgav att de skulle sökt akuten om de inte nyttjat den digitala tjänsten.
- 30-35 procent av ett fysiskt läkarbesök kan gå via ett digitalt vårmöte. Med mer provtagning kan det öka till 60 procent.
- Senast 2025 kommer digitala besök att överskrida antalet fysiska möten.
Fast vårdkontakt viktigast för patienten
När de kroniskt sjuka själva fick välja bland olika åtgärder för att förbättra sjukvården angav hela 78 procent ”fast vårdkontakt” som det allra viktigaste. Att få uppföljning på sina provsvar, samt fler läkare och sjuksköterskor, ansågs också betydelsefullt. Det visar den hittills mest omfattande undersökningen bland personer med en kronisk sjukdom, som Netdoktor genomfört.
"Det är intressant att för en gångs skull få höra hur de mest vårdbehövande patienterna ser på frågor om e-hälsa. Undersökningen visar att en stor andel är öppna för digitala hjälpmedel. Men att få ha en fast vårdkontakt och träffa samma personal varje gång värderar man mycket högre. Det säger oss att det grundläggande måste först fungera: Att det finns någon som känner mig och min sjukdom och som kan ta emot alla dessa digitala data, säger Ann-Charlotte Beckman, vd på Netdoktor.
Interaktivt webbinarium om psoriasis
I ett interaktivt webbinarium om psoriasis tar den tyske och internationellt kände läkaren och professorn Ulrich Mrowietz med dig genom en fallstudie, som du som deltagare är med och skapar. Moderator är Mona Ståhle, professor, överläkare i dermatologi och venereologi.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.