Fettet och hälsan – rapport från ett seminarium
Under det senaste decenniet har kunskapen om mat och hälsa ökat kraftigt, och antalet vetenskapliga artiklar inom området har ”exploderat”. Trots det har förvirringen kring vad som är ”den bästa maten för hälsan” tilltagit, och vi möts av motstridiga råd och tips om olika dieter.
Nyligen hölls en seminariedag under namnet ”Fettskolan”, i regi av Livsstilsmottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset och Stockholms läns läkemedelskommitté. Netdoktor var där och lyssnade.
Sjukvården står inför stora utmaningar när det gäller att ge väl underbyggda kostråd och att med vetenskap möta den engagerade patienten. Detta belyses inte minst av att Socialstyrelsen tidigare lanserat ”Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder”.
Huvudsyftet med dagen var således att reda ut begreppen kring ”fettförvirringen” utifrån aktuell forskning, med betoning på vad fettet i maten och kolesterolvärdena har för betydelse för hälsan. Dessutom ville man lyfta fram behovet av kvalificerad kostrådgivning inom hälso- och sjukvården.
En omfattande genomgång av den senaste forskningen leder, enligt föreläsarna, fram till följande hälsobaserade principer (som inte har något med viktnedgång att göra):
- Öka intaget av omättade fetter, på bekostnad av mättat fett
- Ät mycket baljväxter, frukt och grönsaker, nötter, olivolja, mandlar, spannmål och fisk
- Drick måttliga mängder alkohol
- Ät lite kött och köttprodukter (särskilt rött kött) samt lite mjölk och mejeriprodukter
Ovanstående råd brukar ofta sammanfattas i den så kallade medelhavsmaten (även om man kring medelhavet sannolikt inte äter riktigt så nu för tiden). Denna typ av konsumtion har i stora studier visat sig minska risken för såväl hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2 som vissa cancerformer samt de neurodegenerativa sjukdomarna Parkinson och Alzheimer.
Det har även presenterats en nordisk motsvarighet till medelhavskosten; den så kallade ”nordieten”, som bygger på samma principer, men är anpassad efter nordiska förhållanden och mattraditioner. Denna kost kan sammanfattas enligt följande:
- Ät mera fullkorn, frukt, bär, rapsolja, nötter, fisk och mindre mättat fett, socker och salt.
Enligt föreläsarna från Livsmedelsverket går den nuvarande konsumtionstrenden tvärs emot rådande näringsrekommendationer eftersom vi konsumerar allt mer mättade fetter (som smör, grädde, fet ost, bacon och rött kött) och både saltintaget och sockerkonsumtionen fortsatt ligger på höga nivåer. Dessutom tittar allt färre efter nyckelhålsmärkta produkter i butikerna.
Det återstår att följa vad detta kan få för konsekvenser för exempelvis insjuknandet i hjärt-kärlsjukdom i Sverige, men man har redan sett tydliga tendenser på att den tidigare positiva utvecklingen är på väg att vända (med bland annat förhöjda halter av ”det onda kolesterolet” LDL).
Från Livsmedelsverket slog man även fast att de senaste vetenskapliga studierna pekar på att sammansättningen av fettet är viktigare än mängden fett, och att en del av det mättade fettet i maten bör ersättas med fleromättat.
För åhörarna som arbetar inom sjukvården betonades begreppet ”Framgångsrik dialog om mat” – en metod där det rådgivande patientsamtalet:
- Bygger på en vetenskaplig bas och goda kunskaper, inte egna preferenser
- Sätter ”patienten i centrum”, med lyhörd vårdpersonal som visar respekt och inte skuldbelägger patienten
- Erbjuder patienten skräddarsydda och efterfrågade råd
- Utnyttjar hjälpmedel (exempelvis Livsmedelsverket som kunskapskälla och metodstöd)
- Även inkluderar den viktiga uppföljningen – som visar att man bryr sig hur det går för patienten
Sist, men inte minst, betonades vikten av rökstopp och fysisk aktivitet – särskilt den hälsosamma effekten av regelbundna ”bensträckare”.
Dagen avslutades med en diskussion kring behovet av att se över skolmaten och elevernas matvanor, något som kanske kan bli ett eget tema vid ett kommande seminarium. När det gällde framtida trender, hoppades och trodde föreläsarna att den så hälsofrämjande salladen skulle få ett uppsving.
Fotnot: Föreläsare denna dag på Norra Latin i Stockholm var professor Mai-Lis Hellenius, Karolinska Institutet; KC Wallberg, matkreatör, Restaurang Gubbhyllan; Åse Brugård Konde, nutritionist, Livsmedelsverket; Hanna Eneroth, nutritionist, Livsmedelsverket; Matthias Lidin, sjuksköterska, Karolinska Universitetssjukhuset och Mattias Damberg, specialist allmänmedicin, Citypraktiken Västerås
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Fortbilda dig inom kardiologi
Nu kan du testa din kunskap inom kardiologi genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar. Följ patientfall om bland annat förmaksflimmer och diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
Det här bör du veta om de nya reglerna för läkemedelsutbyte
Sedan juni 2020 erbjuder apoteken utbyte även för läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna. Men vad innebär förändringen rent praktiskt?
-
7 råd vid utredning av förmaksflimmer
Sjukdomen är inte alltid så tydlig vilket kan förklara mörkertalet av odiagnostiserade patienter, som skulle ha nytta av behandling. Det här bör du ha koll på vid utredning av flimmer.
-
Testosteronbrist: 6 utmaningar för dig som primärvårdsläkare
Det finns flera utmaningar vid utredning och behandling av testosteronbrist. Mikael Lehtihet, docent och överläkare i endokrinologi vid Capio S:t Görans sjukhus, går igenom några av dem.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Mycket bra att detta ämne lyfts fram! Som kliniker träffar jag ofta patienter med tydliga åsikter när det gäller dieter och fetter. Jag kan lugnt säga att det inte är lätt att argumentera mot en påläst LCHF-förespråkare, särskilt inte när tiden är knapp.Det är också svårt att föra fram exempelvis medelhavskosten till en patient som snabbt minskat i vikt med LCHF... Just viktminskningen är ju mångas främsta mål, och då väger sånt som "förbättrat LDL-värde" ganska lätt.Vad säger ni andra? Hur gör ni?
Inga har kommenterat på denna sida ännu