Livräddande motgiftet naloxon kan bli receptfritt
I hopp om att minska narkotikadödligheten i Sverige utreder nu Socialstyrelsen tillsammans med läkemedelsverket möjligheterna att ge naloxon en OTC-klassificering.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Läkemedlet naloxon är en snabbverkande opioidantagonist som finns i form av nässpray. För att öka tillgängligheten av överdosmotgiftet har regeringen sedan några år tillbaka vidtagit flera åtgärder så som att ge sjuksköterskor förskrivningsrätt och möjlighet att dela ut läkemedlet direkt på en mottagning. 2019 uppdaterade dessutom socialstyrelsen de nationella riktlinjerna för vård och stöd vid missbruk och beroende till rådet att samtliga regioner bör erbjuda ett naloxonprogram.
Hopp om minskad dödlighet
Syftet har varit att på så vis minska antalet dödliga överdoser. 2018 blev det möjligt att dela ut läkemedlet direkt på en mottagning, räddningspersonal fick tillstånd att ge det i väntan på ambulans och sjuksköterskor fick förskrivningsrätt.
Men trots insatserna är det fortfarande många som inte får tillgång snabb hjälp.
I juni 2021 fick därför socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att ytterligare öka tillgängligheten av läkemedlet. Enligt myndigheten utreder de nu tillsammans med Läkemedelsverket om en så kallad ”over the counter”-klassificering, OTC, skulle vara möjlig. En sådan klassificering skulle innebära att läkemedlet kan säljas receptfritt.
Fler ska enkelt få tillgång
Enligt myndigheten har majoriteten av de berörda aktörer inom området som varit delaktiga i samtal, nämnt att ett stort hinder för tillgängligheten till naloxon är just det att det är receptbelagt. Några av de grupper som nämns som viktiga att tillgängliggöra naloxon för är till exempel anhöriga, anställda inom socialtjänst samt ideellt engagerade.
Socialstyrelsen har bedömt frågan om klassificeringen som högt prioriterad, och har därför bett Läkemedelsverket om hjälp. Samarbetet kommer att ske inom ramen för det aktuella regeringsuppdraget.
Utredningen om OTC-klassificeringen beräknas av Läkemedelsverket vara klar till sommaren 2022. Socialstyrelsens nästa delredovisning ska vara klar den 31 mars 2023 och en slutrapport av uppdraget ska lämnas senast den 31 mars 2024.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Läkemedelsvärlden - Källa: https://www.lakemedelsvarlden.se/
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.