Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
Närmare var fjärde person i Sverige drabbas av bältros, en infektion som kan ge komplikationer som långvarig nervsmärta och även utlösa hjärninflammation. I NetdoktorPro:s nya fortbildning om bältros får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.

Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
– Man blir uppdaterad om bältros, dess komplikationer och behandlingsalternativ. Jag rekommenderar läkare och sjuksköterskor som träffar på bältros under sitt arbete, och framför allt då inom primärvården, att genomföra utbildningen, säger Anna Grahn, docent och avdelningsöverläkare vid Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg, som har varit med och tagit fram innehållet i NetdoktorPro:s nya fortbildning om bältros.
Bältros (herpes zoster) är en lömsk hudinfektion som uppstår genom reaktivering av varicella-zostervirus, som legat latent i dorsala nervganglier sedan en tidigare vattkoppsinfektion.
Inledningsvis får patienten akut neuralgi i huden utmed ett dermatom följt av blåsbildning. Neuralgin kvarstår ofta dagar till veckor efter att utslagen läkt ut, och i vissa fall blir den ihållande (postherpetisk neuralgi). Bältros kan även ta sig uttryck på andra sätt och ge en rad olika komplikationer, vilka tas upp i NetdoktorPro:s fortbildning om bältros.
Botande behandling saknas
Idag finns behandling som kan lindra symtomen, men botande behandling av bältros och dess komplikationer saknas. Därför rekommenderas vaccin till de som löper störst risk för att insjukna.
– Det finns antiviral behandling som förkortar tiden för symtom. Problemet är att man ofta kommer in för sent med behandlingen. Däremot finns det vaccin som ger gott skydd, säger Anna Grahn.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Läkare kan ha svårt att ställa korrekt diagnos
När patientsajten Netdoktor genomförde en enkätundersökning till allmänheten om bältros vittnade många om läkare som haft svårt att ställa korrekt diagnos. Svaren visade också att många drabbas av svåra nervsmärtor, som hänger kvar i flera år.
– Undersökningen om bältros gav många insikter och kanske framförallt att det finns ett stort behov av att dela med sig av sina erfarenheter. Många som drabbats av bältros beskrev upplevelsen av svåra smärtor. Jag tycker att det ger en bild av en allvarligare sjukdom än den generella uppfattning som råder om bältros. Det är därför viktigt att lyfta och öka kunskapen om bältros inom professionen, säger Mats Halldin, medicine doktor och medicinsk chef på NetdoktorPro.
Om fortbildningen
Målet med NetdoktorPro:s fortbildning är därför att på ett enkelt och tilltalande sätt, öka kunskapen och uppmärksamheten om bältros hos läkarkåren – och därmed underlätta snabb diagnostisering och korrekt behandling. Läkare får även de senaste kunskapen om hur man kan förebygga bältros med vaccin. I fortbildningen presenteras fakta följt av frågor med svarsalternativ och kom-ihåg-rutor. På så sätt får deltagarna testa sin medicinska kunskap om bältros, på bara tio minuter.
Bältros är en fortbildning från NetdoktorPro i samarbete med docent Anna Grahn, överläkare vid Infektionskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg. Vidare leder hon en forskningsgrupp där de söker svar på hur herpes zoster påverkar hjärnan.
Utbildningen genomförs med ekonomiskt stöd av GSK.
Gå direkt till fortbildningen om bältros här. >>
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Stötta hjärtsjuka med livsstilsförändringar
Nu efterfrågas tydligare riktlinjer och mer forskning om hur vården bäst kan stötta patienter med olika förutsättningar.
-
11 viktiga nyheter i kloka listan 2023
Inför nya året har kloka listan uppdaterats med nyheter inom flera viktiga terapiområden. Bland annat gäller det behandling vid tromboflebit, profylax vid insättande av uratsänkande behandling och nytt alternativ vid smärta hos äldre.
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.