Forskning: Väntetiden livsavgörande för patienter med höftledsbrott
I en omfattande kanadensisk studie tittade forskarna på sambandet mellan väntetiden inför höftledsoperation och allvarliga komplikationer samt död. Den optimala tiden för en lyckad operation är upp till ett dygn, visar resultatet som är publicerat i tidskriften Jama.
Varje år drabbas närmare 18 000 personer i Sverige av höftfrakturer som kräver kirurgi. Äldre personer är mest utsatta och genomsnittsåldern för höftledsbrott är drygt 80 år, där de flesta är resultat av fall i hemmet. Hur lång en acceptabel väntetid är för patientgruppen är omdiskuterad men nu har detta undersökts i en studie som inkluderade över 42 200 vuxna i 80-årsåldern.
Läkarutbildning: Svårkontrollerad blödning vid kirurgi
Försökspersonerna delades upp så en grupp fick vänta max 24 timmar på kirurgi medan en annan grupp fick vänta längre än ett dygn. Genom att följa patienterna kunde forskarna urskilja ett samband mellan väntetiden och komplikationer samt död 30 dagar efter operationen.
Tidig operation minskar komplikationsrisken
Resultatet visade på en signifikant skillnad mellan grupperna. En väntetid längre än 24 timmar var förknippad med en större risk för komplikationer, så som djup ventrombos och lunginflammation, samt ökad mortalitet.
Att operera höftfrakturer inom ett dygn står i linje med hur den svenska sjukvården ser ut. Samtidigt tar inte studien hänsyn till vissa komplikationer, såsom läkemedelsanvändning och större blödningar, vilket forskarna påpekar är en svaghet med resultaten.
Blödningsrisk vid höftledsoperation
Patienten Erik är 72 år och har fallit och ådragit sig en komplex höftfraktur som kräver operation. Han tar flera mediciner sedan en tidigare hjärtinfarkt. Hur skall operationen planeras för att undvika bland annat blödningskomplikationer? Följ patientfallet om Erik här.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
Fler med artros behöver hjälp med rätt träning
Många med ledsjukdomen artros känner svåra smärtor av sin sjukdom och användningen av smärtstillande läkemedel är hög. Det visar resultat från den pågående patientundersökningen Artros-hjälpen.se. Fler behöver få hjälp med rätt träningsprogram som kan minska smärtan, anser professor Leif Dahlberg, artrosexpert.
1 Kommentarer -
Dupuytrens kontraktur
Sjukdomen debuterar vanligtvis med en eller flera små (ibland ömma) knutor i handflatan, dessa tillväxer sakta och det bildas strängar som består av bindväv.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Att kvalitetssäkra framtidens vård
Vårdpersonal stöter dagligen på problem på sin arbetsplats som påverkar både arbetsmiljön och patientsäkerheten. Vi i "Arbetsgruppen för vårdreform" menar att den bristande kommunikationen mellan de anställda och beslutsfattarna måste åtgärdas.
-
Septisk artrit
-
Tumbasartros
Artros i första karpometakarpalleden och är vanligast hos kvinnor. Diagnosen baseras på anamnes och kliniska fynd.
-
Kollateralligamentskada, medial
Medial sidoledbandsskada, skador i ligamentum collaterale mediale (MCL), är en vanlig idrottsskada. Det är viktigt att kartlägga skademekanismen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu