Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi
Fler har koll på vart de ska remittera patienter med fetma och fler anser att NetdoktorPros läkarutbildning om fetmakirurgi kommer vara till nytta för den kliniska vardagen. Samtidigt tycker något färre att fetmakirurgi fungerar bra.
Svaren från läkarutbildningen Vad vet du om fetmakirurgi? antyder att intresset ökar hos professionen. Totalt har omkring 455 läkare genomgått utbildningen. I jämförelse med siffror från våren 2017 är det till exempel fler som har koll på vart de ska remittera sina patienter med fetma, 93 procent idag jämfört med 85 procent i fjol. Det är även något fler som ha remitterat patienter med fetma men färre tycker att fetmakirurgi fungerar bra, 66 procent jämfört med 77.
– Fetmaoperation är inte lösningen utan endast hjälp för de som inte har lyckats gå ned i vikt på annat sätt. Jag har egentligen ingen känsla för trender inom överviktskirurgin i Sverige, framför allt inte inom allmänheten, säger överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi vid Akademiska sjukhuset.
"Intresset är fortfarande inte tillräckligt stort"
Däremot blir han imponerad över läkarnas kunskap inom området.
– Kunskapen hos läkarna är imponerande god jämfört med andra operationer men de underskattar behovet. På frågan om hur stor andel av patienterna med typ 2-diabetes som uppskattningsvis uppfyller kriterierna för fetmaoperation har majoriteten svarat 10 procent. Siffran borde vara högre då dessa patienter ofta är överviktiga, säger han och tillägger:
– Intresset är fortfarande inte tillräckligt stort och informationen når inte alltid allmänläkare.
Men allt fler av de som har genomfört läkarutbildningen om obesitas och kirurgi på NetdoktorPro anser att den kommer vara till nytta för den kliniska vardagen, 86 procent jämfört med 77 procent. Testa din kunskap du också!
-
Obesitas - utredning och behandling
Vid lätt fetma hos övrigt friska personer kan det räcka med de program som erbjuds av kommersiella aktörer. Vid grav fetma bör ett mer fullständigt utrednings- och behandlingsprogram erbjudas i vården inom hälso- och sjukvården.
-
Bättre uppföljning efter fetmakirurgi
”Det pratas inte mycket om resan efter operationen då det verkligen handlar om att vara stark”, säger Elin Johansson, 29 år, i en intervju.
-
Behovet av fetmakirurgi underskattas
Nära 300 läkare har hittills genomfört NetdoktorPro:s läkarutbildning om fetmakirurgi och överläkaren Magnus Sundbom kommenterar läkarsvaren.
-
Testa personer med högrisk för diabetes
Primärvården tar emot de största antalet diabetespatienter och det handlar om att urskilja dem.
-
Nytt om kirurgi mot typ 2-diabete
ESO-kongressen 2016: Överläkaren Per Videhult besökte tidigare i somras en av de största kongresserna i Europa, där läkare och forskare samlas för att diskuterar den senaste forskningen kring fetma och fetmakirurgi. I centrum i år stod de nya guidelines som rekommenderar att kirurgi övervägs redan vid BMI 30 om blodsockerkontrollen är dålig.
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.
-
"Det finns patienter som tar snabblån för att de inte längre orkar vänta på remiss"
Trots att var femte svensk lider av obesitas saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket gör att vården av dessa patienter skiljer sig åt i landet. ”Fetma är en sjukdom som kräver behandling på samma sätt som andra kroniska sjukdomar”, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare på Riksförbundet HOBS.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu