Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi
Fler har koll på vart de ska remittera patienter med fetma och fler anser att NetdoktorPros läkarutbildning om fetmakirurgi kommer vara till nytta för den kliniska vardagen. Samtidigt tycker något färre att fetmakirurgi fungerar bra.
Svaren från läkarutbildningen Vad vet du om fetmakirurgi? antyder att intresset ökar hos professionen. Totalt har omkring 455 läkare genomgått utbildningen. I jämförelse med siffror från våren 2017 är det till exempel fler som har koll på vart de ska remittera sina patienter med fetma, 93 procent idag jämfört med 85 procent i fjol. Det är även något fler som ha remitterat patienter med fetma men färre tycker att fetmakirurgi fungerar bra, 66 procent jämfört med 77.
– Fetmaoperation är inte lösningen utan endast hjälp för de som inte har lyckats gå ned i vikt på annat sätt. Jag har egentligen ingen känsla för trender inom överviktskirurgin i Sverige, framför allt inte inom allmänheten, säger överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi vid Akademiska sjukhuset.
"Intresset är fortfarande inte tillräckligt stort"
Däremot blir han imponerad över läkarnas kunskap inom området.
– Kunskapen hos läkarna är imponerande god jämfört med andra operationer men de underskattar behovet. På frågan om hur stor andel av patienterna med typ 2-diabetes som uppskattningsvis uppfyller kriterierna för fetmaoperation har majoriteten svarat 10 procent. Siffran borde vara högre då dessa patienter ofta är överviktiga, säger han och tillägger:
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
– Intresset är fortfarande inte tillräckligt stort och informationen når inte alltid allmänläkare.
Men allt fler av de som har genomfört läkarutbildningen om obesitas och kirurgi på NetdoktorPro anser att den kommer vara till nytta för den kliniska vardagen, 86 procent jämfört med 77 procent. Testa din kunskap du också!
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Läkare: Tidig fetmaoperation ger bäst effekt på typ 2-diabetes
I fjol presenterades för första gången evidensbaserade guidelines där kirurgi rekommenderas som en naturlig del i behandlingen av typ 2-diabetes.
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad säger du till henne?
-
Behovet av fetmakirurgi underskattas
Nära 300 läkare har hittills genomfört NetdoktorPro:s läkarutbildning om fetmakirurgi och överläkaren Magnus Sundbom kommenterar läkarsvaren.
-
Ögondiabetes stort inom diabetesforskningen
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association).
-
Lovande resultat för behandling mot fetma
Behandling med diabetesläkemedlet tirzepatid har visat sig leda till en både betydande och ihållande viktminskning bland vuxna med fetma. Det visar en ny stor studie.
-
Jakten på en jämlik diabetesvård
Det handlar om att bemöta alla patienter, oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och geografisk hemhörighet, lika. Trots att diabetes är vår tids största folksjukdom kännetecknas svensk diabetesvård av ojämlikhet.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.