Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Obesitas

Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi

Fler har koll på vart de ska remittera patienter med fetma och fler anser att NetdoktorPros läkarutbildning om fetmakirurgi kommer vara till nytta för den kliniska vardagen. Samtidigt tycker något färre att fetmakirurgi fungerar bra.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-03

Annons

Svaren från läkarutbildningen Vad vet du om fetmakirurgi? antyder att intresset ökar hos professionen. Totalt har omkring 455 läkare genomgått utbildningen. I jämförelse med siffror från våren 2017 är det till exempel fler som har koll på vart de ska remittera sina patienter med fetma, 93 procent idag jämfört med 85 procent i fjol. Det är även något fler som ha remitterat patienter med fetma men färre tycker att fetmakirurgi fungerar bra, 66 procent jämfört med 77.

– Fetmaoperation är inte lösningen utan endast hjälp för de som inte har lyckats gå ned i vikt på annat sätt. Jag har egentligen ingen känsla för trender inom överviktskirurgin i Sverige, framför allt inte inom allmänheten, säger överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi vid Akademiska sjukhuset.

"Intresset är fortfarande inte tillräckligt stort"

Annons
Annons

Däremot blir han imponerad över läkarnas kunskap inom området.

– Kunskapen hos läkarna är imponerande god jämfört med andra operationer men de underskattar behovet. På frågan om hur stor andel av patienterna med typ 2-diabetes som uppskattningsvis uppfyller kriterierna för fetmaoperation har majoriteten svarat 10 procent. Siffran borde vara högre då dessa patienter ofta är överviktiga, säger han och tillägger:

– Intresset är fortfarande inte tillräckligt stort och informationen når inte alltid allmänläkare.

Men allt fler av de som har genomfört läkarutbildningen om obesitas och kirurgi på NetdoktorPro anser att den kommer vara till nytta för den kliniska vardagen, 86 procent jämfört med 77 procent. Testa din kunskap du också!

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.