Läkare: Tidig fetmaoperation ger bäst effekt på typ 2-diabetes
År 2016 presenterades för första gången evidensbaserade guidelines där kirurgi rekommenderas som en naturlig del i behandlingen av typ 2-diabetes. "Bäst effekt fås om operationen utförs så tidigt som möjligt efter diabetesdebuten", säger överläkare Per Videhult.

Fetmakirurgi är numera en etablerad behandlingsmetod för patienter med BMI >40 alternativt BMI >35 tillsammans med andra riskfaktorer. Flera studier har visat att kirurgi ger en snabb och varaktig effekt på patienter med typ 2-diabetes och mer än 80 procent av alla försökspersoner normaliserade sitt blodglukos efter gastric bypass. Idag tror flertalet forskare att ingreppet i mag-tarmkanalen har gynnsamma effekter på glukosmetabolismen oberoende av vikt- och energireduktion.
– Mag-tarmkanalen utgör ett biologiskt viktigt organ i behandling av diabetes. Fetmakirurgi innebär omkopplingar i magtarmkanalen eller avlägsnande av delar av magsäcken för att därigenom antingen åstadkomma en kraftig viktminskning hos personer med svår fetma eller för att uppnå en bättre blodsockerkontroll hos personer med typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes eller tablettbehandlad diabetes, säger Per Videhult, överläkare vid kirurgkliniken vid Centrallasarettet i Västerås.
De nya rekommendationerna, som 2016 publicerades i den vetenskapliga tidskriften Diabetes Care, är framtagna och undertecknade av samtliga stora professionella diabetesorganisationerna i USA, Europa, Asien och Sydamerika.
– De innebär kanske den största förändringen i behandlingen av typ 2-diabetes sedan introduktionen av insulin på 20-talet, säger Per Videhult.
Överlägsen traditionell diabetesbehandling
Effekten av en fetmakirurgi kan kvarstå under flera år och innebär att många diabetiker helt kan sluta med all sin medicinering efter operationen. Flera randomiserade studier har visat att kirurgin är överlägsen traditionell behandling med medicinering, kost och motion vad beträffar att uppnå blodsockerkontroll.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
– Bäst effekt fås om operationen utförs så tidigt som möjligt efter diabetesdebuten, säger Per Videhult.
Den vanligaste fetmaoperationen är gastric bypass och årligen utförs cirka 9 000 gastric bypass-operationer i Sverige. Den metod som dock har visat sig vara mest effektiv vid diabetes är duodenal switch, följt av gastric bypass och därefter gastric sleeve.
För läkare: Nationella rekommendationer för obesitas
För dina patienter: Riksförbundet HOBS - Hälsa oberoende av storlek
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi
Fler har koll på vart de ska remittera patienter med fetma och fler anser att NetdoktorPros läkarutbildning om fetmakirurgi kommer vara till nytta för den kliniska vardagen. Samtidigt tycker något färre att fetmakirurgi fungerar bra. Vad tycker du?
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad säger du till henne?
-
Behovet av fetmakirurgi underskattas
Nära 300 läkare har hittills genomfört NetdoktorPro:s läkarutbildning om fetmakirurgi och överläkaren Magnus Sundbom kommenterar läkarsvaren.
-
Ögondiabetes stort inom diabetesforskningen
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association).
-
Lovande resultat för behandling mot fetma
Behandling med diabetesläkemedlet tirzepatid har visat sig leda till en både betydande och ihållande viktminskning bland vuxna med fetma. Det visar en ny stor studie.
-
Jakten på en jämlik diabetesvård
Det handlar om att bemöta alla patienter, oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och geografisk hemhörighet, lika. Trots att diabetes är vår tids största folksjukdom kännetecknas svensk diabetesvård av ojämlikhet.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.