Nyhet | Obesitas

Högt blodtryck, fetma och rökning orsakar flest dödsfall i världen

Undernäring och smutsigt vatten står inte längre på topp-tio-listan över riskfaktorer för dödsfall i världen. En ny studie visar att högt blodtryck, rökning och fetma är de viktigaste orsakerna till dödsfall globalt.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-09-11
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Antalet livsstilssjukdomar i världen ökar.  Konsekvensen av det blir att antalet förtida dödsfall också ökar. En ny studie som publiceras i medicintidskriften The Lancet visar att fetma, högt blodtryck och rökning är de viktigaste riskfaktorerna för dödsfall globalt.  

Högt blodtryck ökar

Forskaren Lars Barregård vid Sahlgrenska akademien har tillsammans med andra forskare runt om i världen kartlagt 30,8 miljoner dödsfall i 188 länder. Siffran är en ökning med 20 procent sedan initiativet till undersökningen togs 1990.

Annons
Annons

Till Dagens Medicin säger Lars Barregård att konsekvensen av ett ökande välstånd är att vi får se mer av de livsstilssjukdomar vi haft länge i Västeuropa och USA.

– Högt blodtryck är en livsstilsfaktor, när vi blir överviktiga stiger blodtrycket liksom när vi får i oss för mycket salt, säger Lars Barregård till Dagens Medicin.

Under 2013 orsakade högt blodtryck 10,4 miljoner dödsfall runt om i världen vilket är en ökning med 49,1 procent jämfört med 1990 då initiativet till undersökningen togs.

Förtida dödsfall kan minskas 

Annons
Annons

Nu hoppas forskarna att man genom förebyggande insatser och en god hälsopolitik kan bidra till minskad rökning, bättre kost och mindre luftföroreningar. På så vis kan en stor del av dödsfallen i världen minskas.

– Alla de här 31 miljonerna dödsfall är sådana som i princip kan förebyggas, säger Lars Barregård till Dagens Medicin.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/09/11/flera-fortida-dodsfall-kan-undvikas/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons