Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Ögon

Forskare: Laser borde vara första metod vid glaukom

En brittisk studie har undersökt om laserbehandling, istället för ögondroppar, borde vara första behandlingsmetod av patienter med ögonsjukdomen glaukom. Enligt forskarna som analyserat resultatet borde vården byta praxis och istället för droppar använd lasermetoden, rapporterar Dagens Medicin.  


Publicerad den: 2019-03-18
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Forskare: Laser borde vara första metod vid glaukom
Annons

Forskarna får stöd i sin slutsats av Boel Bengtsson, docent i experimentell oftamologi vid Lunds universitet.

– Jag tycker att studien är bra för att påminna om att laser fungerar lika bra som droppar, i varje fall under en treårsperiod. Laser har använts i flera år, också som initial behandling, säger hon till Dagens Medicin och fortsätter:

– Sedan tycker jag inte att resultaten fullt ut stödjer författarnas slutsatser. Deras hypotes var att laserbehandling skulle ge bättre hälsorelaterad livskvalitet. Min spontana tanke var förvåning att de faktiskt inte såg detta, med tanke på att man ofta hör från patienter och expertis att droppbehandling upplevs som besvärligt.

Annons
Annons

Läs även: Fortsatt lång väntetid för glaukompatienter

Tittade på livskvalité

Studien utfördes vid sex sjukhus i Storbritannien mellan 2012 till 2014 och omfattade 718 patienter. Forskarna utvärderade selektiv lasertrabekuloplastik, SLT, en behandling som underlättar avrinningen av vätska i ögat.

Först och främst tittade forskarna på hur livskvalitén förändrades efter tre års uppfölning. De konstaterade att det inte var någon skillnad mellan grupperna, enligt de mått de använt. Inte heller såg de någon skillnad mellan antal uppföljningsbesök där ögontrycket var under kontroll.

En skillnad som dock noterades var att inga patienter i lasergruppen behövde genomgå glaukomkirurgi, till skillnad från i ögondroppsgruppen där detta gjordes hos 11 patienter. 

Annons
Annons

Ingen ihållande effekt

Hos de som genomgått laserbehandling blev effekten dock inte ihållande. Drygt en fjärdedel behövde också använda ögondroppar någon gång under studieperioden. Ett väntar resultat, enligt Boel Bengtsson.

– Den trycksänkande effekten av SLT är ofta kortvarigare än regelbunden droppbehandling. Det var också fallet i denna studien, där fler tillfällen av upptrappning av den medicinska behandlingen också skedde i lasergruppen, säger hon till Dagens Medicin. 

Avslutningsvis poängterar Boel Bengtsson att val av behandling bör göras efter diskussion med patienten.

– Rent praktiskt skulle initial SLT vara att föredra hos de äldre, som kan ha svårt att klara droppning på egen hand. Behövs upptrappning på grund av snabb försämring av synfältet, eller dålig respons på ögontrycket går det utmärkt att addera droppar, eller SLT efter droppar. Sedan kan ju inte alla ögonläkare utföra en laserbehandling, även om det är enklare med SLT än med äldre laserteknik, men alla kan förskriva ögondroppar.

Studien leddes av Gus Gazzard vid Moorfields Eye Hospital Foundation Trust i London.

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/03/15/forskare-vill-se-laser-som-forsta-metod-mot-glaukom/

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons