Forskare: Laser borde vara första metod vid glaukom
En brittisk studie har undersökt om laserbehandling, istället för ögondroppar, borde vara första behandlingsmetod av patienter med ögonsjukdomen glaukom. Enligt forskarna som analyserat resultatet borde vården byta praxis och istället för droppar använd lasermetoden, rapporterar Dagens Medicin.

Forskarna får stöd i sin slutsats av Boel Bengtsson, docent i experimentell oftamologi vid Lunds universitet.
– Jag tycker att studien är bra för att påminna om att laser fungerar lika bra som droppar, i varje fall under en treårsperiod. Laser har använts i flera år, också som initial behandling, säger hon till Dagens Medicin och fortsätter:
– Sedan tycker jag inte att resultaten fullt ut stödjer författarnas slutsatser. Deras hypotes var att laserbehandling skulle ge bättre hälsorelaterad livskvalitet. Min spontana tanke var förvåning att de faktiskt inte såg detta, med tanke på att man ofta hör från patienter och expertis att droppbehandling upplevs som besvärligt.
Läs även: Fortsatt lång väntetid för glaukompatienter
Tittade på livskvalité
Studien utfördes vid sex sjukhus i Storbritannien mellan 2012 till 2014 och omfattade 718 patienter. Forskarna utvärderade selektiv lasertrabekuloplastik, SLT, en behandling som underlättar avrinningen av vätska i ögat.
Hur är det att leva med LHON?
Lebers hereditära optikusneuropati, LHON, är en sällsynt ärftlig sjukdom som leder till att synen snabbt blir allvarligt försämrad i det centrala synfältet. Majoriteten drabbas av en permanent förlust av synen på båda ögonen.
148-2023-MARK
Först och främst tittade forskarna på hur livskvalitén förändrades efter tre års uppfölning. De konstaterade att det inte var någon skillnad mellan grupperna, enligt de mått de använt. Inte heller såg de någon skillnad mellan antal uppföljningsbesök där ögontrycket var under kontroll.
En skillnad som dock noterades var att inga patienter i lasergruppen behövde genomgå glaukomkirurgi, till skillnad från i ögondroppsgruppen där detta gjordes hos 11 patienter.
Ingen ihållande effekt
Hos de som genomgått laserbehandling blev effekten dock inte ihållande. Drygt en fjärdedel behövde också använda ögondroppar någon gång under studieperioden. Ett väntar resultat, enligt Boel Bengtsson.
– Den trycksänkande effekten av SLT är ofta kortvarigare än regelbunden droppbehandling. Det var också fallet i denna studien, där fler tillfällen av upptrappning av den medicinska behandlingen också skedde i lasergruppen, säger hon till Dagens Medicin.
Avslutningsvis poängterar Boel Bengtsson att val av behandling bör göras efter diskussion med patienten.
– Rent praktiskt skulle initial SLT vara att föredra hos de äldre, som kan ha svårt att klara droppning på egen hand. Behövs upptrappning på grund av snabb försämring av synfältet, eller dålig respons på ögontrycket går det utmärkt att addera droppar, eller SLT efter droppar. Sedan kan ju inte alla ögonläkare utföra en laserbehandling, även om det är enklare med SLT än med äldre laserteknik, men alla kan förskriva ögondroppar.
Studien leddes av Gus Gazzard vid Moorfields Eye Hospital Foundation Trust i London.
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/03/15/forskare-vill-se-laser-som-forsta-metod-mot-glaukom/
Källor
-
Näthinneavlossning, regmatogen
Vid näthinneavlossning lossnar näthinnan från det underliggande pigmentepitelet. Om en näthinneavlossning inte opereras snarast är risken stor för bestående synnedsättning.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid MS
Överläkare Petra Nilsson svarar på frågor kring symtom och behandling vid multipel skleros (MS).
-
Måttliga förväntningar på nya mediciner mot glaukom
Framstegen i behandlingsmetoder av glaukom går långsamt framåt samtidigt som nya läkemedel väntar runt hörnet. Det här diskuterades under Nordiska glaukommötet i Bergen.
-
Fortsatt långa väntetider för glaukompatienter
Orsaken är att botbara åkommor prioriteras högre än kroniska ögonsjukdomar, det menar Boel Bengtsson, docent vid Lunds universitet. Nya och osäkra ST-läkare är sannolikt en annan anledning till att väntetiderna förlängs.