Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Ögon

Livslånga ögonskador av partylinser

Ögonläkare varnar för de så kallade partylinserna som främst används av ungdomar. Linser som kan ge livslånga ögonskador, rapporterar SVT Tvärsnytt. Bengt Svensson, överläkare i ögonsjukvård syftar på kontaktlinser med motiv och menar att det är förskräckligt att man kan marknadsföra linser bara på skoj med tanke på risken med att använda kontaktlinser.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-18

Annons

Ögonläkare varnar för de så kallade partylinserna som främst används av ungdomar. Linser som kan ge livslånga ögonskador, rapporterar SVT Tvärsnytt.

Bengt Svensson, överläkare i ögonsjukvård syftar på kontaktlinser med motiv och menar att det är förskräckligt att man kan marknadsföra linser bara på skoj med tanke på risken med att använda kontaktlinser.

Annons
Annons

För snart ett år sedan ändrades Hälso- och sjukvårdslagen som gjorde det möjligt för vem som helst att sälja kontaktlinser. Dessutom krävs det inte att man har kunskap i hur linserna ska användas eller hur de ska rengöras.

Partylinserna är dock inte farligare än andra linser. Bengt Svennson menar däremot att det kan hända att man tappar den kosmetiska linsen på golvet och sätter in den igen eller att vänner byter linser sinsemellan, vilket gör att en infektion lätt kan spridas.

    Källor

  • SVT Tvärsnytt - http://svt.se/2.96110/1.2427553/ogonlakare_varnar_for_partylinser?lid=puff_2427553&lpos=rubrik

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.