Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Ögon

Många solglasögon skyddar dåligt mot solen

Konsumentverket har genomfört tester för att kontrollera hur bra solglasögon skyddar mot solen. Resultaten visar att många solglasögon inte skyddar alls utan enbart fungerar som accessoarer. Totalt har de testat 54 solglasögon på den svenska marknaden och av dessa var det bara drygt hälften, 28 stycken, som uppnådde den rekommenderade standard för vad som krävs för att uppfylla som \"personlig skyddsutrustning\".
Annons

Konsumentverket har genomfört tester för att kontrollera hur bra solglasögon skyddar mot solen. Resultaten visar att många solglasögon inte skyddar alls utan enbart fungerar som accessoarer. Totalt har de testat 54 solglasögon på den svenska marknaden och av dessa var det bara drygt hälften, 28 stycken, som uppnådde den rekommenderade standard för vad som krävs för att uppfylla som ”personlig skyddsutrustning”, säger Maria Lindstedt, handläggare för produktsäkerhet på Konsumentverket, till Ekot.

Omkring hälften av solglasögonen hade ett solfilter i kategori: 0, 1 eller 2. vilket innebär ett lågt eller mycket lågt solskydd, och det har ofta ett högre värde av estetik än att fungera som ett solskydd, rapporterar Ekot. Endast en liten andel hade ett solskyddsfilter i kategori 4. De solglasögonen ger ett gott skydd mot solen, men samtidigt ser man dåligt med sådana glasögon och är därför olämpliga vid till exempel bilkörning.

Annons
Annons

Dessutom saknade ett flertal av solglasögonen CE-märkning, vilket är en märkning som anger att produkten överensstämmer med kraven på säkerhet, hälsa och miljö som ställs inom EES-området.

– Man ska köpa CE-märkta glasögon. Om man då väljer filterkategori 3 eller högre så får man ett bra skydd, och man ska tänka på att solglasögonen är tättslutande, säger Per Söderberg, professor i ögonsjukdomar vid Uppsala universitet som bistått Konsumentverket i testerna, till Ekot.

    Källor

  • Sveriges Radio, Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3809755

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.