Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hostmedicin kan orsaka rubbningar av hjärtrytmen

Hostmedicinen med substansen fenspirid har tidigare varit ett godkänt läkemedel i Europa och sålts olagligt i Sverige. Efter att två dödsfall kopplats till läkemedlet sätter nu europeiska läkemedelsmyndigheten stopp för försäljningen.


Publicerad den: 2019-05-20
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Hostmedicin kan orsaka rubbningar av hjärtrytmen
Annons

Den europeiska läkemedelsmyndigheten säkerhetskommitté, PRAC, drar in godkännandet att använda hostmedicin med substansen fenspirid. 

Orsaken är att medicinen kopplats till hjärtrytmrubbningar hos svårt sjuka patienter i Frankrike. I två fall avled patienterna. Efter att den franska läkemedelsmyndigheten slagit larm rekommenderade PRAC säljstopp i väntan på resultat av granskningen.

Granskningen är nu klar och bekräftar att fenspirid kan orsaka allvarliga rubbningar av hjärtrytmen. Därför rekommenderar nu PRAC att alla marknadsgodkännanden av hostmedicin med fenspirid dras in.

Annons
Annons

Olaglig tillgång i Sverige

Hostdämpande medicin med fenspirid säljs under en rad olika produktnamn, bland annat Elofen, Epistat, Pneumorel, Pulneo, Fosidal och Kudorp. I dag är substansen godkänd i läkemedel i Bulgarien, Frankrike, Lettland, Polen, Litauen, Portugal och Rumänien.

I Sverige finns inget godkännande av läkemedel med fenspirid. Dock har Läkemedelsverket hittat hostmediciner med fenspirid som sålts olagligt i svenska butiker och de går även att köpa online.

Läs även: Tecken på allvarlig sjukdom vid kronisk hosta

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - https://www.lakemedelsvarlden.se/98353-2/

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons