Hostmedicin kan orsaka rubbningar av hjärtrytmen
Hostmedicinen med substansen fenspirid har tidigare varit ett godkänt läkemedel i Europa och sålts olagligt i Sverige. Efter att två dödsfall kopplats till läkemedlet sätter nu europeiska läkemedelsmyndigheten stopp för försäljningen.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten säkerhetskommitté, PRAC, drar in godkännandet att använda hostmedicin med substansen fenspirid.
Orsaken är att medicinen kopplats till hjärtrytmrubbningar hos svårt sjuka patienter i Frankrike. I två fall avled patienterna. Efter att den franska läkemedelsmyndigheten slagit larm rekommenderade PRAC säljstopp i väntan på resultat av granskningen.
Granskningen är nu klar och bekräftar att fenspirid kan orsaka allvarliga rubbningar av hjärtrytmen. Därför rekommenderar nu PRAC att alla marknadsgodkännanden av hostmedicin med fenspirid dras in.
Olaglig tillgång i Sverige
Hostdämpande medicin med fenspirid säljs under en rad olika produktnamn, bland annat Elofen, Epistat, Pneumorel, Pulneo, Fosidal och Kudorp. I dag är substansen godkänd i läkemedel i Bulgarien, Frankrike, Lettland, Polen, Litauen, Portugal och Rumänien.
I Sverige finns inget godkännande av läkemedel med fenspirid. Dock har Läkemedelsverket hittat hostmediciner med fenspirid som sålts olagligt i svenska butiker och de går även att köpa online.
Läs även: Tecken på allvarlig sjukdom vid kronisk hosta
- Läkemedelsvärlden - https://www.lakemedelsvarlden.se/98353-2/
Källor
-
Hon vill nå ut med nya riktlinjer för antibiotikaanvändning
En klinisk infektion uppstår när hudfloran rubbas genom en förändring av immunförsvaret eller bakteriefloran. Tio snabba med Anita Groth, medicine doktor och specialist inom ÖNH.
-
Akut tonsillit
Akut tonsillit definieras som akut ont i halsen på grund av en inflammation i tonsillen eller båda tonsillerna orsakad av bakterier eller virus. Detta tillstånd är en av de vanligaste orsakerna till besök inom primärvården.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Checklista – att tänka på vid hosta hos barn
Titt som tätt besöker barn vårdcentralen på grund av hosta och liknande förkylningssymtom. Många gånger beror hostan på ofarliga tillstånd, men vissa tecken och symtom bör du som sjukvårdspersonal och allmänläkare vara extra uppmärksam på.
-
Håll koll på säsongsinfluensan och vaccinet mot den
Vilken influensa kommer dominera 2018? I fjol fungerade inte vaccinet optimalt – hur ska man förhindra att samma sak händer även i år? Här berättar Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten, mer om säsongsinfluensan. Du som läkare kan hjälpa till att övervaka sjukdomen.