Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya behandlingsriktlinjer vid öroninflammation / AOM

Läkemedelsverket menar att det ofta är onödigt att behandla öroninflammation med antibiotika. Därför kommer nu nya riktlinjer för behandling av öroninflammation.

Annons

Läkemedelsverket menar att det ofta är onödigt att behandla öroninflammation (AOM, akut mediaotit - medicinsk översikt) med antibiotika. Därför kommer nu nya riktlinjer för behandling av öroninflammation, rapporterar Dagens Medicin på nätet.

– Det finns ingen anledning att behandla barn över ett år som drabbats av akut mediaotit / öroninflammation med antibiotika, säger Sigvard Mölstad, distriktsläkare och professor i allmänmedicin vid FoU-enheten i Jönköping, till Dagens Medicin.

Resultat av nya studier kring behandling av öroninflammation

De senaste åren har många nya studier kring antibiotikabehandling vid öroninflammation pekat åt samma håll, de visar att antibiotika inte hjälper.

Annons
Annons

Barn som är mellan ett och tolv år gamla bör inte behandlas med antibiotika enligt de nya riktlinjerna. Vid enkelsidiga, okomplicerade öroninflammationer behövs heller ingen efterkontroll av hörseln. Däremot ska barn med dubbelsidig öroninflammation eller återfall behandlas med antibiotika.

De nya riktlinjerna är ett resultat av att Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens, STRAMA, tidigare i år tog initiativ till ett expertmöte där frågan behandlades.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin på nätet - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/10/06/nya-riktlinjer-vill-stavja/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.