Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tinnitusproblem kan vara nära att lösas

Tillståndet har tidigare varit obotligt, men nu verkar forskare ha lyckats eliminera tinnitus hos råttor, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter. Tinnitus som är en hörselnedsättning kan upplevas som väldigt påfrestande. Ständiga ljud i öronen kan påverka livskvaliteten och följderna är inte sällan sömnproblem, depression och koncentrationssvårigheter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-14

Annons

Tillståndet har tidigare varit obotligt, men nu verkar forskare ha lyckats eliminera tinnitus hos råttor, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.

Tinnitus som är en hörselnedsättning kan upplevas som väldigt påfrestande. Ständiga ljud i öronen kan påverka livskvaliteten och följderna är inte sällan sömnproblem, depression och koncentrationssvårigheter.

Annons
Annons

Forskarna har genom stimulering av den så kallade vagnusnerven i nacken på råttor lyckats åstadkomma eliminering av de störande lätena.

Vad som orsakar att vissa människor får tinnitus är känt, men exakt varför är inte helt klarlagt.

– Vi tror att den del i hjärnan som bearbetar ljud delegerar till allt för många neuroner att reagera på samma frekvenser. Det är då det börjar gå snett, menar en av forskarna, Michael Kilgard, professor vid universitetet i Dallas. 

Annons
Annons

Dessa försök visade sig kunna återställa de delar av hjärnan som tolkar ljud. När vagusnerven retas bildas ämnen som hjälper till att uppmuntra förändringar i hjärnans vanemönster.

Hos de behandlade råttorna återgick nervcellerna till deras ursprungliga skick och därmed försvann de störande tinnitusljuden.

    Källor

  • SVT Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2294542/tinnitus_gata_nara_losning&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-Nyhete

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.