Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Klara stress – slipp hjärtinfarkt

Hjärtsjuka människor som får lära sig att hantera stress kan slippa nya infarkter. Effekten är minst lika bra som behandling med många vanliga läkemedel, enligt en svensk studie, skriver SVT Vetenskapsnyheter. Med hjälp av kognitiv beteendeterapi har 362 hjärtsjuka män och kvinnor som vårdats på Akademiska sjukhuset fått lära sig att förändra stressframkallande tankemönster och beteenden.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-26

Annons

Hjärtsjuka människor som får lära sig att hantera stress kan slippa nya infarkter. Effekten är minst lika bra som behandling med många vanliga läkemedel, enligt en svensk studie, skriver SVT Vetenskapsnyheter.

Med hjälp av kognitiv beteendeterapi har 362 hjärtsjuka män och kvinnor som vårdats på Akademiska sjukhuset fått lära sig att förändra stressframkallande tankemönster och beteenden.

Annons
Annons

– Det finns ju en mängd faktorer som stressar, det kan vara i trafiken när du blir omkörd, det kan vara när du står i en kö, att du alltid står i den längsta kön. Tanken är att du med olika tekniker kan lära dig att behärska det här, att inte reta upp dig, säger forskaren Mats Gulliksson till Rapport.

Studien visar att förmågan att hantera stress på sikt kan minska risken för nya hjärtinfarkter.

– Det är ett så positivt resultat att tillägget av behandlingen borde erbjudas alla hjärtsjuka patienter. Att förutom dagens behandling med läkemedel, att sluta röka och livsstilsfaktorer, även ge tillägg utav KBT i stressreducerande syfte, säger Mats Gulliksson.

Annons
Annons

Den psykologiska behandlingen pågick under ett år, men effekten höll i sig. Patienterna följdes i genomsnitt nio år efter att de första gången behandlats på Akademiska sjukhuset.

    Källor

  • SVT Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2305174/klara_stress_-_slipp_infarkt&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-Nyhe

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.