Allmänmedicin och smärta i topp bland sjukvårdspersonal
Pressmeddelande 2011-06-21
Allmänmedicin och smärta toppar listan över de områden som vårdpersonal efterfrågar mer information inom. Det framgår av en nyligen genomförd enkätundersökning på Netdoktor.se, där närmare 10 000 personer verksamma inom sjukvården deltagit.
Var femte vuxen svensk uppger att de lever med långvarig smärta och trots att forskningen inom området de senaste tio åren gått framåt, finns det fortfarande stora kunskapsbrister.
Stefan Bergman, specialist i allmänmedicin och som arbetar med smärtbedömningar samt är expert på Netdoktor, blir inte särskilt förvånad över undersökningsresultaten.
– Smärta är det mest diffusa medicinska område vi har, samtidigt som allmänmedicinen står inför stora omsvängningar just nu. Inom allmänmedicinen är uppdraget otydligt, vad är det vi som allmänläkare ska göra? Var går gränsen för vad som är och inte är allmänmedicin? Behovet av ständigt uppdaterad information är därför av vikt för sjukvårdspersonal.
Av de närmare 10 000 personer som besvarat enkäten är de största enskilda yrkesgrupperna sjuksköterskor och undersköterskor följt av läkare. Närmare 80 procent arbetar inom kommun/landsting, varav 10 procent har en chefsposition.
– Undersökningsresultaten visar tydligt vad NetdoktorPro bör och kommer att prioritera för att möta behovet av mer specifik och uppdaterad information, säger Mats Halldin, medicinsk chef på Netdoktor.
Undersökningsresultat
De specialistområden som respondenterna önskar information inom är:
- Allmänmedicin
- Smärta
- Infektion
- Psykiatri
- Diabetes
Undersökningen har genomförts på Netdoktor.se på uppdrag av NetdoktorPro.
NetdoktorPro.se:
NetdoktorPro bygger på en vision om att skapa en svensk internetresurs av högsta medicinska kvalitet, där den senaste medicinska kunskapen görs tillgänglig för läkare och sjukvårdspersonal. I maj 2011 hade NetdoktorPro 30 000 besök och över 1 000 läkare som medlemmar, som kan nyttja det kollegiala nätverket.
Läs också:
ST-läkare Emil Vilbergsson är NetdoktorPros 1000:e medlem
-
Svår långvarig smärta
En av fem människor verkar ha en långvarig smärta och det kan vara svårt att hitta en orsak till smärtan under utredningen. Beroende på vilken sorts smärta det är så väljer man behandlingsmetod.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Migrän
Migrän är en kronisk, och delvis ärftlig, neurologisk sjukdom som karakteriseras av återkommande episoder med svår pulserande huvudvärk kombinerad med illamående, ljus- och ljudkänslighet men med så gott som symtomfrihet mellan attackerna.
-
Unika data om långvarig smärta hos äldre
Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s avslutade läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Över 20 procent av deltagande läkare uppgav att de näst intill träffar en smärtpatient om dagen.
-
Nyttan av att skatta smärtgraden
Skattningsskalor är något som överläkaren Karsten Ahlbeck menar är en viktig kompass inom smärtvården. Men 20 procent av läkarna svarade att de nästan aldrig använder skattningsskalor för att analysera svår långvarig smärta hos sina patienter, enligt vår läkarutbildning om smärta.
-
Paracetamol verkar störa hjärnan hos möss
Ny forskning från Uppsala Universitet visar att paracetamol kan störa hjärnans utveckling och förmågor hos möss. I studien gavs tio dagar gamla möss paracetamol, och man kunde då se att de fick avancerade hjärnfunktioner försämrade.
-
Haglunds häl
Vid Haglunds häl ses hälsmärta, särskilt på morgonen eller efter längre tids inaktivitet. Ofta har patienten smärta på begge hälarna samt svullnad och rodnad runt hälsenefästet kan förekomma.
-
Bursitis calcanei
Inflammation i bursa vid kalkaneus som kännetecknas av smärtor, eventuellt svullnad och rodnad vid hälsenefästet. Incidensen av hälsmärta är vanligast bland idrottare och äldre personer.