Läkare - Alla over 50 år bör vaccinera sig mot bältros
Intervju | Smärta

Läkare: Alla över 50 år bör vaccinera sig mot bältros

Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar Lars Lindqvist, professor vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet i Huddinge.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Bältros, också kallat herpes zoster, är en allvarlig komplikation av vattkoppor orsakad varicella zostervirus (VZV). När vattkopporna bryter ut sprids viruset i kroppen och stannar kvar i latent form i dorsalrots- och kranialnervsganglier. Vid bältros reaktiveras virus i ganglierna och transporteras ut till huden längs de drabbade sensoriska nerverna varvid blåsor uppstår i motsvarande nervs dermatom.

– I flera svenska studier har man tittat på sjukdomsbördan och olika komplikationer. Vi har fortfarande bristfällig kännedom om hur svår sjukdomen är och att den ökar risken för stroke, speciellt hos äldre, säger Lars Lindqvist.

Annons
Annons

Därför menar han att det är viktigt att professionen bidrar till att öka allmänhetens kunskap. I synnerlighet då fallen kommer att öka framöver i takt med att den svenska befolkningen blir äldre. Att vaccin finns mot sjukdomen och ytterligare nytt vaccin är på frammarsch ser han därför som mycket positivt.

Lever upp till helveteseld

Efter primärstadiet med klåda, smärta och blåsor får patienten allmänpåverkan och ibland feber. Blåsorna läker och krustor bildas oftast inom sju till tio dagar, vilka kan ge upphov till ärrbildning. TrotsLars Lindqvist - bältros att den akuta smärtan klingar av inom två till fyra veckor finns risk för kvarvarande smärta. Tio till tjugo procent av bältrospatienterna drabbas av postherpetisk neuralgi vilket de beskriver som brännande eller molande smärta med kraftigare huggsmärtor. Därav namnet helveteseld.

– Postherpetisk neuralgi är ett svårbehandlat smärttillstånd som kan vara från månader upp till flera år och ibland ännu längre. Individer över 50 år löper en högre risk för att drabbas.

Annons
Annons

Då viruset transporteras via nervsystemet kan det således påverka hela kroppen. Det svåraste tillståndet är om det sätter sig i ögat, så kallt zoster oftalmicus.

– Bältros i ansiktet är relativt vanligt och ett stort problem, speciellt i ögat. Uppstår ärrbildning där kan det påverka synen. Dessutom ökar risken för att drabbas av stroke med 400 procent hos dessa patienter.

Vaccin finns och ytterligare vaccin är på gång

Akut bältros ska behandlas med virushämmande läkemedel men det måste ske i ett tidigt stadie, menar Lars Lindqvist.

– Det är extra viktigt för dem som får utslag i ansiktet men få hinner få behandling. Då är det värkmedicin som hjälper, dock brukar patienter inte svara så bra på sådana läkemedelstabletter.

Vaccin mot bältros minskar däremot risken för sjukdomen samt komplikationer i form postherpetisk neuralgi. Ändå är det få läkare som informerar sina patienter om vaccinering, visar statistik från NetdoktorPro:s pågående läkarutbildningen.

– Få patienter ber om att få vaccin och de som gör det är för att en vän har haft bältros och berättat hur allvarlig sjukdomen är. Skulle folk känna till sjukdomsbördan skulle alla över 50 år vaccinera sig.

Framöver kommer även ett nytt vaccin att introduceras men än så länge befinner det sig i forskningsstadiet.

– Det nuvarande är avdödande medan det nya är levande.

På det hela taget är bältros är en underskattad sjukdom och Lars Lindqvist uppmanar därför läkarkåren att upplysa och föreslå för patienten att vaccinera sig mot bältros.

Vill du som läkare öka dina kunskaper om sjukdomen? Passa då på att genomföra NetdoktorPro:s läkarutbildning om bältros, det tar endast tio minuter och alla svar är anonyma. Läkarutbildningen hittar du här.

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons