Så blir du tryggare i mötet med smärtpatienten
Smärta är en av de vanligaste besöksorsakerna i primärvården vilket leder till stor belastning. I NetdoktorPros nya läkarutbildning om svår långvarig smärta får du, genom att följa ett patientfall, knepen som underlättar i mötet med dina patienter.
Omkring 20 till 40 procent av läkarbesöken i primärvården uppskattas vara smärtrelaterade. Trots denna belastning och komplexa sjukdomsbild är smärtutbildningen på läkarprogrammet knapp.
– Primärvårdsläkare träffar så många patienter och de får sällan fortbildning inom smärtområdet. NetdoktorPros läkarutbildning ska ge en ökad förståelse för smärtbehandling. Kan den bidra till att läkare känner sig tryggare är mycket vunnet, säger Karsten Ahlbeck, överläkare och smärtspecialist vid Smärtkliniken på Capio S:t Görans sjukhus, som har varit med och tagit fram läkarutbildningen om svår långvarig smärta.
Utbildningen Vad vet du om svår långvarig smärta? tar endast tio minuter att genomföra och alla svaren är anonyma. Genom att följa patientfallet om en 59-årig kvinna med smärta sedan flera år tillbaka får du tips och råd som ska förenkla diagnostisering, behandling liksom uppföljning.
– Många smärtpatienter kan få bra hjälp i primärvården medan svårare fall ska remitteras, säger Karsten Ahlbeck.
Vad skiljer långvarig smärta från kortvarig smärta?
– När det gäller långvarig smärta är det ofta det inte hjälper med läkemedelsbehandling och det gäller att vara medveten om det. Läkemedel har en begränsad roll och kan leda till många biverkningar. Till exempel kan man ge opioider i skov men inte längre perioder, säger Karsten Ahlbeck.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Kan du ge något tips vid läkemedelsbehandling av långvarig smärta?
– Att följa läkemedelsmallen men vara noga med att ta bort läkemedel om de inte hjälper. Smärtlindrande läkemedel är ju bara en del av behandlingen av dessa patienter. Sedan måste man vara på det klara med att läkare och patient har samma behandlingsmål. Vad är utgångspunkten för den enskilda patienten? Det ska utbildningen belysa, säger Karsten Ahlbeck.
Gå vidare till läkarutbildningen om svår långvarig smärta här.
-
Svår långvarig smärta
En av fem människor verkar ha en långvarig smärta och det kan vara svårt att hitta en orsak till smärtan under utredningen. Beroende på vilken sorts smärta det är så väljer man behandlingsmetod.
-
Migrän
Migrän är en kronisk, och delvis ärftlig, neurologisk sjukdom som karakteriseras av återkommande episoder med svår pulserande huvudvärk kombinerad med illamående, ljus- och ljudkänslighet men med så gott som symtomfrihet mellan attackerna.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Unika data om långvarig smärta hos äldre
Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s avslutade läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Över 20 procent av deltagande läkare uppgav att de näst intill träffar en smärtpatient om dagen.
-
Nyttan av att skatta smärtgraden
Skattningsskalor är något som överläkaren Karsten Ahlbeck menar är en viktig kompass inom smärtvården. Men 20 procent av läkarna svarade att de nästan aldrig använder skattningsskalor för att analysera svår långvarig smärta hos sina patienter, enligt vår läkarutbildning om smärta.