Nyhet | Smärta

Så kan läkarkåren jobba mer effektivt med smärta

Smärtpatienter utgör den största strömmen till primärvården. Ofta är smärtan diffus, svårutredd, långvarig eller kronisk. Men med rätt arbetsmetod kan nya mönster av samband och orsaker till smärta bli synliga, menar smärtforskaren Bo Christer Bertilson.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Med hjälp av besvärsbeskrivningar skulle det bli möjligt att se hur smärta hänger ihop med andra diagnoser. Det förklarar Bo Christer Bertilson, smärtforskare på Karolinska Institutet och Akademiskt Primärvårdscenter på Huddinge vårdcentral, för Vetenskapsradion.

Läs även: Nyttan av att skatta smärtgraden

Det handlar alltså om ett nationellt register där patienter själva får beskriva sin smärta och andra medicinska besvär.

– På mycket kort tid skulle vi kunna få en guldgruva av besvärsbeskrivningar och kunna se hur olika diagnoser faktiskt hänger ihop, säger Bo Christer Bertilson.

Annons
Annons

Finns bra diagnostiska metoder tillgängliga

Omkring 40 procent av patientströmmen till primärvården rör smärta av olika slag – ofta är den diffus, svårutredd, långvarig eller kronisk. Därför är det inte ovanligt att patienterna inte får den hjälp de egentligen behöver, menar Bo Christer Bertilson.

Ett känt problem inom primärvården är tidsbristen men det handlar också om att läkarkåren måste utbildas inom långvarig smärta.

– Vi är alldeles för få som egentligen intresserar oss för och vill ta till oss dom diagnostiska metoder som finns tillgängliga, säger Bo Christer Bertilson.

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6903491

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons