Nyhet | Smärta

Spikmatta lindrar de värsta smärttopparna

Spikmattan varken lindrar eller botar stress, sömnlöshet, ångest, depressioner eller kronisk smärta, men den kan dämpa den värsta smärtan när smärttopparna sätter in.

Publicerad den: 2010-09-07
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Spikmattan varken lindrar eller botar stress, sömnlöshet, ångest, depressioner eller kronisk smärta, men den kan dämpa den värsta smärtan när smärttopparna sätter in. Det visar en ny vetenskaplig studie som gjorts vid Karlstads universitet där spikmattans medicinska effekter har undersökts, rapporterar TT.

Det är Anette Kjellgren, docent i psykologi, tillsammans med smärtläkaren Lena Werngren vid landstinget i Värmland, som ligger bakom den nya studien, samt patienter med långvarig muskelspänningssmärta. Många av dessa använde spikmattor sedan flera år tillbaka eftersom de tyckte att dem blev lugna och att de därmed svarade bättre på annan smärtbehandling. Då ett krav var att ingen av de deltagande patienterna skulle ha använt spikmattan tidigare ingick endast 35 patienter i den undersökta guppen.

Annons
Annons

– Eftersom det är svårt att få statistiskt säkerställda skillnader i en sådan liten grupp är resultatet imponerande. Spikmattan kapar smärttopparna. Vår hypotes är att med ett konkurrerande stimuli i det område man har ont i släcker det faktiskt ut smärta. Extrasmärtan man får filtrerar bort ursprungssmärtan, säger Kjellgren till TT.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga (TT) - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/spikmatta-kapar-smarttoppar-1.1165401

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons