Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Allergiska barn kan gradvis vänja sig vid jordnötter

Barn med jordnötsallergi kan gradvis vänja sig vid att en liten mängd jordnötter, visar en ny studie. Behandlingen verkar dessutom fungera på svårt jordnötsallergiska barn. ”Men det är inte riskfritt och ingenting man ska försöka sig på hemma”, säger Magnus Wickman, barnallergiläkare och professor vid Karolinska institutet, till DN.


Publicerad den: 2018-11-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Allergiska barn kan gradvis vänja sig vid jordnötter
Annons

I studien deltog 551 barn och vuxna som gradvis fick en ökad dos jordnötsprotein under ett år. En fjärdedel av deltagarna fick placebo, medan resten fick små kapslar med jordnötsprotein.

Man skiljde dessutom på hur behandlingen fungerade hos barn (4-17 år gamla) och vuxna (18-55 år). Den avslutande delen i studien bestod av en födoämnesprovokation där deltagarna fick testa att äta jordnötter.

Det visade sig då att 67,2 procent av barngruppen som fått jordnötsprotein kunde äta motsvarande två jordnötter utan att få någon större allergisk reaktion. Hälften av barnen som fått behandlingen kunde äta motsvarande fyra jordnötter. Hos de barn som fått placebo var det endast fyra procent som kunde det. Hos personer äldre än 18 år kunde man i denna studie inte se någon effekt, skriver Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Nästan alla fick en allergisk reaktion

Under studien fick dock nästan alla barn någon allergisk reaktion och 14 procent av barnen som fick jordnötsprotein fick en så allvarlig allergisk reaktion att de behövde adrenalinpenna. Vissa av dem hoppade dessutom av studien på grund av biverkningar.

– Den här studien visar att man kan behandla även de som har utvecklat jordnötsallergi, men det är inte riskfritt och ingenting man ska försöka sig på hemma, säger Magnus Wickman till Dagens Nyheter.

Något som överraskade var att även behandlingen även verkar fungera på svårt allergiska barn.

– I tidigare studier har man oftast endast inkluderat de med lindrig till måttlig jordnötsallergi, eftersom de med svårare allergi reagerat för mycket på behandlingen. Det verkar som att möjligheten för att utveckla tolerans beror mer på hur länge man har haft en jordnötsallergi än hur allergisk man är, Magnus Wickman till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Resultaten från studien, som publicerades i tidskriften New England Journal of Medicin, kan visa sig vara viktig i jakten på behandling av jordnötsallergi.

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svart-allergiska-barn-kunde-ata-jordnotter-efter-gradvis-tillvanjning/

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons