Ny forskning: Matallergi kan tränas bort
Går det verkligen att träna bort matallergi? Ja, det är faktiskt möjligt. Åtminstone enligt en ny svensk studie.

Att komma tillrätta med matallergier är ingen enkel utmaning, men nu menar forskare att de troligtvis kommit en bit på vägen. Lösningen kan enligt studien vara att låta kroppen träna upp tolerans mot det som utlöser den allergiska reaktionen.
Ökad tolerans
Genom att låta jordnötsallergiker utsättas för en liten mängd jordnötter och sedan bitvis öka dosen, såg man att kroppen med tiden reagerade mindre starkt mot det allergiframkallande livsmedlet. Metoden kallas oral immunterapi och användes i studien tillsammans med läkemedel.
Testerna gjordes under övervakning, och är med andra ord ingenting som ska testas hemma på egen hand.
Hoppfulla resultat
Idag är den generella rekommendationen som ges till matallergiker att helt avstå från det livsmedel som orsakar reaktionen. Men nu ger forskningsresultaten alltså hopp om att istället kunna lindra matallergi.
- Forskning.se - https://www.forskning.se/2019/10/08/sa-kan-allergi-tranas-bort/
Källor
-
Ett helt annat sätt att se på patienter med luftvägssjukdom
Det här tar Christer Janson, professor och överläkare i lungmedicin och allergologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, med sig från årets ERS-kongress.
-
Allergipatienter som lider i onödan
Idag finns det bra hjälp att få vid pollenallergi men många går helt eller delvis obehandlade. Att det inte görs mer åt denna folksjukdom förvånar Lars Gottberg, överläkare i allergologi.
-
Läkare: Vissa med psoriasisartrit mår bättre av glutenfri kost
Efter att Erika Dingfors fick diagnosen psoriasisartrit var det varken rörelseträningen eller medicinerna som fick henne att faktiskt må bättre. Förändringen kom när hon la om kosten.
-
Bristande egenvård vid astma/KOL
Patientundersökningar visar att cirka 40-60 procent inte följer läkemedelsordinationen. Läs om hur följsamheten kan förbättras i en artikel här.
-
Har din astmapatient en optimal inhalatortyp?
Ofrivillig underbehandling är ett av astmavårdens stora problem, menar specialistläkaren Lars Ahlbeck.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
Allergisk rinit, allergisk rinokonjunktivit
Allergisk rinit uppfattas som en systemsjukdom och kan följas av allmänna symtom som trötthet och huvudvärk. Tillståndet kan också förekomma samtidigt med astma och eksem.
-
Laktosintolerans
Allergin yttrar sig som bukbesvär i form av diarré, magsmärtor och gasbildning som beror på intag av laktos och samtidig brist på enzymet laktas. Laktosintolerans kan debutera i alla åldrar.