Nyhet | Allergologi

Studie: Amning kan öka risken för hösnuva och eksem

Huruvida amning skyddar mot astma och allergier har i tidigare studier visat motstridiga resultat. I en ny studie visar forskare vid Uppsala universitet att amning inte ger något skydd utan snarare ökar risken för hösnuva och eksem.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Många riskfaktorer för att utveckla astma och allergi är väletablerade, till exempel att rökning ökar risken för astma. Men huruvida amning skyddar mot astma och allergier har varit omtvistat. Flera studier har indikerat att amning ger en skyddande effekt medan andra har visat det motsatta.

I en ny populationsbaserad studie, den hittills största i sitt slag, har undersökt hur amning påverkar risken för astma, hösnuva och eksem. Forskarna har analyserat självrapporterad data från över 330 000 medelålders personer från Storbritannien.

– Resultaten visar att personer som blivit ammade som barn har en ökad risk att utveckla hösnuva och eksem medan amning inte verkar påverka risken att utveckla astma, säger Weronica Ek, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, som har lett studien.

Annons
Annons

"Nyblivna föräldrar får en mer korrekt bild av fördelarna med amning"

Resultatet stödjer även den väletablerade "hygienhypotesen" om att hög socioekonomisk status är kopplat till lägre risk för astma men högre risk för hösnuva. Forskarna visade också att övervikt ökar risken för både astma, hösnuva och eksem, medan hög födelsevikt visade på en lägre risk.

Forskarna understryker dock att amning har många positiva effekter på barnets hälsa och att deras resultat därför inte bör ligga till grund för vilka rekommendationer som ges för amning.

– Vi hoppas dock att vår studie kan bidra till att nyblivna föräldrar får en mer korrekt bild av fördelarna med amning, säger Weronica Ek.

Annons
Annons

Resultaten från studien är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology.

    Källor

  • Uppsala universitet - https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=9670&area=2,4,10,16,40&typ=artikel&lang=sv

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons